Od sutra nas čekaju STROŽA PRAVILA: OVO su nove epidemiološke mere koje KRIZNI ŠTAB UVODI!
Krizni štab, Foto: Aleksandra Čolić

pooštravanje

Od sutra nas čekaju STROŽA PRAVILA: OVO su nove epidemiološke mere koje KRIZNI ŠTAB UVODI!

Struka je, kako je rekao, očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend

Objavljeno:

Krizni štab sutra uvodi stroža pravila za povratak i naših državljana, a epidemiolozi najavljuju da nismo daleko ni od zatvaranja zbog proslava i žurki

Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ili karantin od 10 dana za ulazak svih, pa i naših državljana, u Srbiju nova je mera čije se usvajanje danas očekuje na sednici kriznog štaba kako bi se sprečilo još veće širenje korone tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Mere koje su na snazi, a to je rad svega, osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, do 17 sati i katanac preko vikenda, trebalo bi da budu produžene. A na stolu će biti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja, odnosno policijskog časa zbog sve više nelegalnih žurki na kojima se okuplja mnogo ljudi.

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 sastaje se danas u 15.30 sati, a epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

- Negativan PCR, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja, kao što su Finska, koja je najbolja, Estonija... - naveo je Tiodorović za RTS.

Struka je, kako je rekao, očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend.

- To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procena. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji - kazao je Tiodorović, uz napomenu da nam „ne treba lažni populizam“:

- Ako se ovako nastavi, krizni štab će morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa! A sve zavisi od toga da li ćemo pokazati odgovornost - naglasio je Tiodorović.

I epidemiolog dr Predrag Kon ističe da će na sednici kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih. - S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno - rekao je Kon i dodao da će se u Srbiju moći ući samo uz PCR test ili samoizolaciju - kućni karantin.

- Preko društvenih mreža objavljuju se pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave, a takva privatna okupljanja teško je kontrolisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave. Zato moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja - istakao je Kon za TV Prva.

Preminuo Vlado Teodorović Koronavirus ubio dekana Veterinarskog fakulteta

Dekan Veterinarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vlado Teodorović preminuo je od kovida 19. On se, kako saznajemo, zarazio pre oko dve nedelje i izgubio bitku s koronom. Teodorović je od 2012. bio dekan Veterinarskog fakulteta.

Uskoro na snazi

l negativan PCR za ulazak u Srbiju l ne stariji od 48 sati l karantin od 10 dana ako onaj ko ulazi nema negativan PCR

Mere na snazi

foto: EPA / GEORGI LICOVSKI

l do 17 sati rade ugostiteljski objekti, tržni centri, zanatske radnje, kladionice... l do 21 sat rade prehrambene prodavnice l neograničen rad apoteka, benzinskih pumpi u delu za gorivo i dostave hrane l zabrana okupljanja više od pet osoba i u zatvorenom i na otvorenom l obavezne maske u zatvorenom l preporučene maske na otvorenom gde nije moguće izbeći gužvu, kao u prometnim pešačkim zonama

(Espreso.co.rs/ Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.