VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE: Tiče se predškolskih ustanova!
Vrtić / Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE: Tiče se predškolskih ustanova!

Za beogradske vrtiće nije potreban "radni nalog", pa svi koji imaju potrebu mogu da dovedu decu u vrtić

Objavljeno:

Roditelji zasad, nisu u obavezi da u vrtić donose potvrdu o obaveznom radu na radnom mestu, da bi dete moglo da ide u obdanište, stav je Ministarstva prosvete.

Ipak, pojedine predškolske ustanove obavestile su mame i tate da će primiti samo mališane čiji roditelji moraju fizički da budu prisutni na poslu, ne i onih koji rade od kuće.

Za beogradske vrtiće nije potreban "radni nalog", pa svi koji imaju potrebu mogu da dovedu decu u vrtić. Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda, prošle nedelje dolaznost u vrtićima je pala na oko 42 odsto, odnosno dnevno je u obdaništima bilo oko 24.500 dece.

- Početkom novembra dolaznost je bila oko 55 odsto, odnosno oko 32.500 dece - kaže Gak.

foto: Nebojša Mandić

- Na pad broja, svakako, uticao je i školski raspust, a ne samo porast broja obolelih od kovida u Beogradu.

U PU "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu, od 4. novembra u vrtić mogu da idu samo deca čija su oba roditelja priložila potvrdu da im nije odobren rad od kuće, što je smanjilo dolaznost za oko 30 odsto. Odluka je doneta jer se beleži povećanje broja zaraženih virusom korona, a u skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije. Novo pravilo je izazvalo uznemirenost kod roditelja koji rade "na crno", jer nisu mogli da pribave traženu potvrdu od poslodavca.

I u Nišu je slična situacija, a naredbu gradskog kriznog štaba da od prošlog utorka u vrtiće mogu da idu samo deca čija oba roditelja rade i imaju u obavezu da fizički budu prisutna u svojim firmama izazvala je veliko negodovanje Nišlija. Oni su od juče u obavezi da donesu potvrdu da su u radom odnosu i da ne mogu raditi od kuće, jer u suprotnom njihova dece neće moći u vrtiće, ali ni u predškolsko, koje je obavezno, a takva mera važiće do 1. decembra.

DOLAZE DVE TREĆINE

Prema podacima Ministarstva prosvete, trenutan broj pozitivne dece u obdaništima je 0,017 odsto i 0,838 odsto zaposlenih. U novembru je u beogradskim vrtićima prijavljeno zaražavanje 34 dece, 250 zaposlenih i 686 roditelja mališana. Kako ističu u Ministarstvu, prosečna dolaznost dece u oktobru bila je 68 odsto, te navode da nema potrebe za rasterećenjem kapaciteta.

foto: Profimedia, Ilustracija

U naredbi Kriznog štaba, koji je u ponedeljak održao vanrednu sednicu u Nišu, piše da PU "Pčelica" u vrtićima i predškolskim ustanovama koje su pod njenim nadzorom smanji broj dece tako što će ih rasporediti u manje grupe.

- Vrtići i predškolske ustanove moći će da primaju samo decu čija oba roditelja podnesu potvrdu overenu od strane poslodavaca da su radno angažovani i da nisu obuhvaćeni aktom kojim se omogućava rad od kuće ili rad na daljinu - piše u naredbi Kriznog štaba.

- Jedina obaveza roditelja je da donesu potvrde od pedijatara da su deca koja su odsustvovala duže od nedelju dana zdrava i da mogu da borave u vrtiću - kazala je Jasmina Anđelković Đorđević, direktorka leskovačke Predškolske ustanove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.