KORONA KAZNE PLJUŠTE SAMO TAKO: Komunalna ima PUNE RUKE POSLA, najviše se krši OVA MERA!
Komunalna milicija, ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

RIGOROZNO

KORONA KAZNE PLJUŠTE SAMO TAKO: Komunalna ima PUNE RUKE POSLA, najviše se krši OVA MERA!

Sanitatni inspektori kontolišu poštovanje mera zaštite

Objavljeno: 14:23h

Četiri mandatne kazne za nepoštovanje mera lične zaštite od po 5.000 dinara izrečene pojedincima u tržnim centrima u Beogradu i 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih subjekata.

Epilog je 362 vanredna nadzora, koliko je sanitarna inspekcija obavila za tri dana, počev od petka po podne, kada je počela primena izmenjenog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Doktor Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijski nadzor, kaže da su pojedinci kažnjeni zbog nenošenja maske, a da je protiv pravnih subjekata zahtev za prekršajni postupak u najvećem broju slučajeva podnet zbog nepoštovanja distance u objektu, nepostojanja dezobarijere i zato što zaposleni nisu nosili ličnu zaštitu.

- Oko 80 odsto od 362 nadzora za tri dana bilo je u Beogradu, a ostatak u Nišu, Kruševcu, Smederevu i Valjevu - kaže Stamenković.

- Počeli smo da kažnjavamo sve koji su prethodno, zbog nedorečenosti propisa, mogli da izbegnu odgovornost za svoju nesavesnost.

Tolerancije za one koji ne poštuju mere neće biti. Inspektorima nije lako, u Beogradu ih imamo dnevno u dve smene 10, to je mnogo posla, a ima i neprijatnih situacija. Za vikend su u Lazarevcu, uz pomoć policije, morali da isprazne objekat, gde se odvijala velika žurka i zatvore ga na tri dana.

foto: EPA/Georgi Licovski

U KARANTINU 20.000 LjUDI

Od početka ovog meseca po rešenju Sanitarne inspekcije u kućni karantin je, zbog rizičnih kontakata, stavljeno 20.049 ljudi.

- I to pokazuje tok epidemije, jer smo u oktobru izdali 7.607 rešenja za kućnu samoizolaciju kontakata - kaže Goran Stamenković.

Za kršenje samoizolacije kazna je 50.000 do 150.000 dinara.

Gledajući izveštaje za sedam prethodnih dana, samo sanitarna inspekcija uradila je 1.074 vanredne kontrole ugostiteljskih i maloprodajnih objekata i tržnih centara, a sve inspekcijske službe koordinisano, uključujući i komunalnu miliciju i lokalne inspekcije imale su 7.852 nadzora u 24 okruga i Beogradu.

- Uočeno je dosta nepravilnosti, čak 1.170 - objašnjava Stamenković. - Izrečena je 71 mandatna kazna, podneta su 73 zahteva sudiji za prekršaje i naloženo je 599 korektivnih mera.

foto: EPA/Ashley Crowden

Komunalna policija u Beogradu, kao asistencija kontrolorima karata, počela je i proveru nošenja maski u javnom prevozu. Ekipa "Novosti" bila je na terenu, zajedno sa patrolom odeljenja komunalne policije Novi Beograd zapad, u naselju Ledine. Uverili smo se da su u kontrolisanim vozilima svi putnici poštovali epidemiološke mere.

Da li je na svest Beograđana uticalo povećanje broja obolelih ili su u strahu od mogućeg kažnjavanja, ne zna se, ali su propisane mere svi poštovali. Sa kontrolom komunalne milicije naši reporteri su ušli u sedam autobusa, a bez maske je zatečena samo jedna putnica. Komunalni policajci su zamolili da stavi masku, koju je imala u tašni, što je i učinila.

Komunalni milicajci su zamolili građane da nastave da nose masku i održavaju fizičku distancu, ako je to moguće, kako bi zaštitili sebe, ali i ostale putnike, kao i članove svoje porodice. Među putnicima je bilo dosta starijih sugrađana koji su i najdisciplinovaniji. Iako za mlade kažu da nisu baš poslušni, osnovci i srednjoškolci koje smo zatekli u autobusu su svi nosili maske.B. B.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.