SVI SU GLEDALI U ONO ŠTO JE DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ ZAKAČILA NA KAPUT na obeležavanju DANA PRIMIRJA (FOTO)
Svi su gledali u nju, Foto: Emilija Jovanović

VAŽAN MOTIV

SVI SU GLEDALI U ONO ŠTO JE DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ ZAKAČILA NA KAPUT na obeležavanju DANA PRIMIRJA (FOTO)

U pitanju je ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana

Objavljeno:

Svečanom državnom ceremonijom i polaganjem venaca na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Na Novom groblju vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Svi su primetili jedan detalj na kaputu ministarke Kisić Tepavčević. U pitanju je cvet Natalijina ramonda.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Kao glavni motiv za amblem tog praznika u Srbiji koristi se cvet Natalijina ramonda, koji ima višestruku simboliku i govori o našem narodu i iskušenjima kroz koja je prošao tokom i posle tog rata.

U pitanju je ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao "cvet feniks", jer čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može da oživi.

Upravo zato je Natalijina ramonda i izabrana za simbol obeležavanja tog važnog datuma - da ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Osim cveta Natalijina ramonda, u amblemu, koji se nosi na reveru, nalaze se i dve zelene trake, koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.