VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA: Pokušao sam da se makar delimično zahvalim svima koji su spašavali tuđe živote! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug Printscreen

važan dan

VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA: Pokušao sam da se makar delimično zahvalim svima koji su spašavali tuđe živote! (VIDEO)

Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat

Objavljeno: 11:48h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u borbi protiv kovida 19, kao i drugim ličnostima.

- Svima želim da čestitam veliki praznik, danas obeležavamo vreme srpske tragedije, ali i srpskih pobeda - rekao je predsednik.

On je dodao da biti častan nije ništa drugo nego neprestano davati bez ikakvih rezervi.

- Danas mi je nemoguće i da pokušam da vratim dug koji imamo prema svim laureatima. Hoću da vam se zahvalim umesto toga. Neretko se pitako kako ste uspeli da pronađete tu snagu u sebi i kako vam nikad ništa nije bilo teško. Mogli ste jer ste časni i odgovorni ljudi - istakao je predsednik tokom obraćanja.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik je kazao da je danas najteži dan za Srbiju kada je reč o broju preminulih i novozaraženih korona virusom, ali, kako kaže, i sa svim tim Srbija je i dalje među pet najboljih evropskih zemalja.

- Ovo je za sve koji dobijaju odlikovanje velika čast, je rto daje naša država i to će ostati na ponos vašim potomcima da uvek pokažu kako su njihovi preci radili u najtežim trenucima za svoju otadžbinu. Zahvaljujući vama sačuvali smo mnogo života. Znam da mi Srbi ne umemo da kažemo hvala i pokažemo koliko poštujemo to što radite za nas i koliko smo zahvalni. Na kraju ostaje ovo priznaje - istakao je predsednik Vučić.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su: dr Predrag Kon – Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, prof. dr Mijomir Pelemiš – Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Orednom srpske zastave prvog stepena akademskog slikara Nikolaja Muhina za mozaično ukrašavanje Hrama Svetog Save i zasluge za razvijanje naročitih odnosa između Srbije i Rusije.

Ordenom Karađoreve zvezde drugog stepena odlikovani su: prof. dr Branislav Tiodorović – Institut za javno zdravlje Niš, doc. dr Goran Stevanović – Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, prof. dr Danica Grujičić – Klinički centar Srbije, prof. dr Branimir Nestorović – Univerzitetska dečja klinika Tiršova, dr Srđa Janković – Univerzitetska dečja klinika Tiršova.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

1 / 6 Foto: Tanjug Printscreen

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.