OBELEŽEN DAN PRIMIRJA: Položeni venci na SPOMEN KOSTURNICU (FOTO)
Državnom ceremonijom obeležen Dan primirja, Foto: Emilija Jovanović

važan dan

OBELEŽEN DAN PRIMIRJA: Položeni venci na SPOMEN KOSTURNICU (FOTO)

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine

Objavljeno: 12:02h

Svečanom državnom ceremonijom i polaganjem venaca na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom dodeljuje odlikovanja za 100 zaslužnih pojedinaca i institucija koji su se istakli u borbi protiv kovid 19.

Na Novom groblju vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

1 / 19 Foto: Emilija Jovanović

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Ministar Stefanović položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Stefanović je venac položio, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i načelnika Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Siniše Kresovića, uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde.

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu ministar Stefanović je napisao: "Stojeći pred kriptom junaka istorije još jednom potvrđujemo da sećanje na njihovu hrabrost i žrtvu u Prvom svetskom ratu prevazilazi prostor i vreme".

"Odajemo počast, kako našim precima, tako i svim žrtvama ovog istorijskog događaja i sa ponosom pamtimo pobedu Srbije i njenog naroda u oslobodilačkim ratu. Odazvali ste se pozivu za odbranu, branili i odbranili čast i slobodu srpskog naroda i države. Počivajte u miru, uvereni da ćete zauvek biti primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini, uzdignuti na pijedestal onih koji se pamte. Neka vam je večna slava i hvala!", napisao je Stefanović, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Venci položeni i na francusko vojničko groblje

Povodom obeležavanja Dana Primirja u Prvom svetskom ratu danas su položeni venci na francusko vojničko groblje u Beogradu.

Vence su položili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, SAD-a Entoni Godfri, Nemačke Tomas Šib, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije...

Vesić je rekao da se danas, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, sećamo velike pobede saveznika, u kojoj je učestvovala i Srbija, kao i svih srpskih i žrtava naših saveznika koje su date za pobedu i slobodu.

''Kada je probijen Solunski front u septembru 1918. godine zajedničkom akcijom srpske i francuske vojske trebalo je 45 dana da se oslobodi Srbija, da se pređe više od 600 kilometara i da iz stroja naših protivnika bude prvo izbačena Bugarska, a potom i Austrougarska da bi svega 11 dana kasnije kapitulirala i Nemačka", podsetio je Vesić.

Naveo je da je proboj Solunskog fronta bio odlučujući za pobedu u Prvom svetskom ratu i da su hiljade srpskih i francuskih vojnika dali živote u toj velikoj bici i za slobodu Srbije.

Zato se, dodao je, svakog 11. novembra sećamo svih naših saveznika, a pre svega hrabrih francuskih vojnika koji su dali svoje živote da bi naša zemlja bila slobodna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije / B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.