DOKAZ DA I ROBIJAŠI MOGU POŠTENO DA RADE! Aca krađe zamenio poštenim poslom i to zahvaljujući NJEMU!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

NEMA MESTA PREDRASUDAMA

DOKAZ DA I ROBIJAŠI MOGU POŠTENO DA RADE! Aca krađe zamenio poštenim poslom i to zahvaljujući NJEMU!

Aleksandar je uz Dušanovu i pomoć nadležnih u Kragujevcu, koji su pokrenuli zajedničku akciju da mlade sklone sa ulice, danas dobio prvi posao u privatnoj firmi za proizvodnju PVC stolarije, kao i šansu da mesečno zaradi 33.000 dinara

Objavljeno:
  • 1

Aleksandar Aca Marinković (18) iz Kragujevca, koji je zbog lošeg društva i provala u pet prodavnica završio u popravnom domu, ugledao se na Dušana Mirića iz Kragujevca, koji se posle 10 godina robije vratio na pravi put, osnovao udruženje bivših osuđenika „Posle kiše“ i otvorio pekaru da bi dokazao da i robijaši mogu pošteno rade!

Aleksandar je uz Dušanovu i pomoć nadležnih u Kragujevcu, koji su pokrenuli zajedničku akciju da mlade sklone sa ulice, danas dobio prvi posao u privatnoj firmi za proizvodnju PVC stolarije, kao i šansu da mesečno zaradi 33.000 dinara.

Mladić kaže da je uz podršku Dušana i pedagoga iz Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica” uspeo da se otrgne od ulice.

- Srećan sam što sam dobio prvi posao i mogućnost da zaradim svoju prvu platu! Pre pet-šest meseci sam sa još trojicom drugova u roku od tri dana obio pet prodavnica. Kamere su nas snimile dok smo krali cigarete. Novac nismo zaticali i prava je sreća što ga nismo uzimali. Nismo bili maskirani, pa nas je policija brzo pronašla. Meni su posle dva dana pozvonili na vrata i priveli me - otkriva tinejdžer na početku ispovesti.

foto: Vladimir Sporčić

Posle robije otvorio pekaru

Dušan je 2014. sa svojim prijateljima osnovao nevladinu organizaciju simboličnog naziva „Posle kiše” kako bi skrenuo pažnju javnosti na probleme robijaša kada odsluže zatvorsku kaznu.

- Želimo da omogućimo bivšim robijašima da se zaposle i da tako smanjimo stopu kriminala. Bio sam na robiji ukupno 10 godina zbog pokušaja ubistva i nasilničkog ponašanja, a kada sam 2015. odslužio poslednju kaznu i izašao na slobodu, rekao sam sebi: „Ja se tamo više ne vraćam”. Pošto sam pekar po zanimanju, u Kragujevcu sam 16. aprila 2018. otvorio pekaru, u kojoj rade nekadašnji robijaši - zadovoljno kaže Dušan.

- Loše društvo i besparica su me naterali da kradem. Imam pet sestara i petoricu braće, ja sam šesti. Roditelji nisu mogli da zarade dovoljno za sve nas, u svemu smo oskudevali... Sada sam uvideo da je krađa pogrešan put - kaže Aca, koji je izbegao zatvor samo zato što je u vreme prestupa bio maloletan.

- Tri puta sam privođen. Prvi put sam dobio šest meseci, drugi put isto toliko, dok sam treći put, za saučesništvo u pet provala, dobio godinu dana. Umesto zatvora su mi izrekli vaspitnu meru. Imam obavezu da se svakoga dana javljam u vaspitno-popravni dom. Tamo radim tri do četiri sata i otvoreno razgovaram sa pedagogom, koji mi daje savete kada imam neku dilemu. Pedagogu sam rekao da Dušanu i njegovim drugovima pomažem da preurede sportska igrališta u nekadašnjem radničkom naselju u Kragujevcu, u Staroj radničkoj koloniji, posle čega su mi zajedno našli posao - navodi Aca i ističe da su roditelji prezadovoljni i da su išli da se zahvale Dušanu i njegovim drugovima na pomoći.

Krađe zamenio fudbalom i knjigom

Dušan Mirić kaže da je Aca izuzetno vredan i da im je pomagao da preurede salu za sport.

- Neverovatno se promenio! Talentovan je za fudbal i okrenuo se sportu, a istovremeno ide i u večernju školu da bi stekao osnovno obrazovanje. On je sada primer drugima i to me raduje jer imamo još 15 momaka koji su trenutno na merama i pokušavamo da ih otrgnemo od ulice - navodi Mirić.

(Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media