PITALI SMO LJUDE HOĆE LI ĆE SE VAKCINISATI PROTIV SEZONSKOG GRIPA: Neki odgovori su nas ŠOKIRALI! (VIDEO)
Espreso anketa / Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

jesmo li spremni za sezonu gripa?

PITALI SMO LJUDE HOĆE LI ĆE SE VAKCINISATI PROTIV SEZONSKOG GRIPA: Neki odgovori su nas ŠOKIRALI! (VIDEO)

Vakcinu protiv sezonskog gripa bi najpre trebalo da prime stariji od 65. godina, trudnice, kao i hronični bolesnici

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Imunizacija stanovništva protiv sezonskog gripa počela je početkom oktobra u svim zdravstvenim ustanovama širom Srbije! Naime, grip se veoma brzo prenosi sa osobe na osobu pogotovo u jesenjem i zimskom periodu, te iz tih razloga lekari apeluju da se vakcinišemo!

Dakle, vakcinisanje sprečava epidemiju gripa, kao i dodatne zdravstvene komplikacije, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da još uvek traje pandemija zbog koronavirusa!

foto: Profimedia

Takođe, vreme neophodno za sticanje imuniteta je od dve do tri sedmice nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba da se svake godine vakcinišemo protiv sezonskog gripa.

Vakcinu protiv sezonskog gripa bi najpre trebalo da prime stariji od 65. godina, trudnice, kao i hronični bolesnici.

Ekipa portala Espreso.co.rs je pitala naše sugrađane, hoće li se vakcinisati protiv sezonskog gripa. U video snimku pogledajte šta smo sve zabeležili na terenu.

Moram se vakcinisati jer imam anginu pektoris, ti bajpasa...",

Svakako ću se vakcinisati jer je to jedino rešenje u borbi protiv gripa", su samo neki od odgovora koje smo dobili.

Među anketiranima je bilo i onih koji smataraju da se ne bi trebalo vakcinisati protiv sezonskog gripa, kao glavni razlog su naveli da nemaju poverenje u vakcinu, što je u potpunosti apsurdno.

Neću da se vakcinišem protiv sezonskog gripa jer nemam poverenja u mnoge stvari, pogotovo što ovu situaciju sa koronom normalan čovek ne može da razume", kaže anketirani sugrađanin.

Nikada se nisam vakcinisao protiv gripa i sve je bilo dobro. Uvek kada ideš na more nikada se ne razboliš", kazao je anketirani.

Podsetimo, vakcina je namenjena za vakcinaciju osoba sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd.

foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

Za zaštitu dece uzrasta od navršenih 6 meseci do navršenih 8 godina života koristi se isključivo vakcina sastavljena od delova virusa (split/subjunit). Deca koja se prvi put vakcinišu dobijaju dve doze vakcine u razmaku od 30 dana, a narednih godina samo po jednu dozu vakcine.

Deca od navršenih 6 meseci do navršene 3 godine života dobijaju 0,25 ml split vakcine, a deca uzrasta od navršene 3 do navršenih 8 godina života dobijaju dozu za odrasle (0,5 m.). Sva lica starija od 8 godina života vakcinišu se samo jednom dozom celovirusne ili split vakcine (0,5 m.). Vakcina se daje intramuskularno ili duboko supkutano u deltoidnu regiju, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.