EVO ŠTA SU NAM ODGOVORILI: Pitali smo ljude da li će primiti vakcinu protiv korone (VIDEO)
Anketa / Ilustracija, Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

GDE JE MOZAK ZAKAZAO I KADA?

EVO ŠTA SU NAM ODGOVORILI: Pitali smo ljude da li će primiti vakcinu protiv korone (VIDEO)

Utiču li na Srbe previše teorije zavere ili ne?

Objavljeno: 15:13h
Jovana Jovanović

Srbija je nedavno usvojila novi Pravilnik o imunizaciji stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti. Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestao je da važi prethodni koji je menjan pre dve godine. Međutim, zanimljivo je to što je ovaj pravilnik izmenjen usred pandemije koronavirusa.

Prema tom pravilniku, obavezna je aktivna i pasivna imunizacija kod onih koji spadaju u rizičnu grupu. Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica u posebnom riziku su: hepatitis B, grip, meningokokna bolest, oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b, varičela, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Takođe, obavezna aktivna i pasivna imunizacija protiv lica izloženih određenim zaraznim bolestima sprovodi se u skladu sa programom iz člana 13. stav 1. ovog pravilnika. Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica izloženih određenim zaraznim bolestima su: besnilo, tetanus, hepatitis B, hepatitis A, trbušni tifus, a više o svemu tome čitajte na sajtu paragraf.rs.

foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK, Ilustracija

Svako ko ne bude poštovao odredbe koje predviđa ovaj pravilnik, biće kažnjen s 50.000 do 150.000 dinara, dok je prethodna minimalna novčana kazna bila 30.000 dinara za kršenje ovog pravilnika.

Budući da smo u jeku pandemije koronavirusa i da još uvek nemamo vakcinu protiv ovog virusa (mada je Putin juče najavio vakcinu, koju je među prvima primila njegova ćerka), proveravali smo kakav je stav građana Srbije u vezi s vakcinacijom i da li će se vakcinisati protiv koronavirusa kad se bude pojavila proverena vakcina.

Poslušajte šta smo sve zabeležili na terenu:

Ima onih sklonih teorijama zavere koji smatraju da je u vakcini ugrađen čip.

foto: EPA-EFE/ KOEN VAN WEEL

Neću da se vakcinišem jer smatram da u te vakcine stavljaju čipove da nas čipuju kako bi svi bili bolesni i kako bi nam kontrolisali život", kaže anketirani građanin.

Bilo je i onih koji smatraju da je vakcina jedino rešenje u borbi protiv ove pošasti.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/ OMER MESSINGER

Hoću, vakcinisaću se jer mislim da je to jedini lek za ovu situaciju kao što smo se vakcinisali protiv boginja, ospica... Vakcinisaćemo se i protiv korone jer je to jedino rešenje", kaže anketirani građanin.

foto: EPA-EFE/NARONG SANGANK

Među anketiranima je bilo i onih koji su više za lek protiv koronavirusa nego za vakcinu:

Neću da se vakcinišem, smatram da je to bespotrebno. Mislim da je umesto vakcine bolja tableta jer se narod generalno uplašio vakcina od silnih teorija zavere, ali ako se većina bude vakcinisala onda ću i ja", kazao je anketirani građanin.

Proces testiranja nove vakcine sastoji se od četiri faze, naveli su iz Svetske zdravstvene organizacije. Iz ove organizacije su objavili krajem jula da se trenutno na svetu 140 vakcina nalazi na pretkliničkim testovima, 10 u prvoj i 9 u drugoj fazi, a četiri vakcine su stigle do treće, finalne faze ispitivanja.

Naučni tim s Oksforda je pri kraju kliničkog ispitivanja vakcine protiv Covida- 19. Vakcina se za sada sprovodi na deset hiljada ljudi različitih uzrasta u Velikoj Britaniji i drugim delovima sveta. Prve vakcinacije se očekuju pre kraja godine i to ne samo u Velikoj Britaniji, već i u drugim državama sveta.

foto: EPA-EFE/ Rodrigo Sura

Takođe, američka vlada će platiti 1,95 milijardi dolara za 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv novog koronavirusa koju razvijaju zajedno nemačka kompanija "BioNTtech" i američka kompanija "Pfizer", saopštile su ove dve kompanije.

Isto tako, vakcinu protiv virusa korona u Rusiji razvija Ministarstvo odbrane u saradnji sa Institutom Gamalej – nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju.

Prema rečima zamenika direktora Instituta za istraživačke radove Gamaleja dr Denisa Logunova, istraživanje vakcine započeto je u februaru ove godine, a završeno dve nedelje kasnije. Za tako brz razvoj vakcine zaslužna su prethodna istraživanja o MERS-u koji je dosta pomogao da se stvori i vakcina za Covid-19.

Kakav je Vaš stav o vakcinaciji i da li ćete se vakcinisati protiv koronavirusa kada se bude pojavila vakcina? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.