DANAS JE VELIKI PRAZNIK I MORATE POŠTOVATI JEDNO PRAVILO: Malo ko zna za njega, nikako nemojte ovo raditi
Kornilije je bio Rimljanin i oficir u Kesariji Palestinskoj, kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju, Foto: SPC

VAŽAN DATUM

DANAS JE VELIKI PRAZNIK I MORATE POŠTOVATI JEDNO PRAVILO: Malo ko zna za njega, nikako nemojte ovo raditi

Današnji dan je poseban u redovima SPC, jer prethodi jednom od najvećih praznika

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan sveštenomučenika Kornilija sotnika, poznatog i kao Pretpraznik Vozdviženja, jesenjeg Krstovdana.

Kornilije je bio Rimljanin i oficir u Kesariji Palestinskoj, kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju. On je bio prvi od neznabožaca koji je stupio u crkvu Božju. Dotle su neki mislili da je crkva Hristova samo za Jevreje i za one koji prime obrezanje jevrejsko.

Krstivši se, Kornilije ostavi sve i pođe za apostolom Petrom. Ovaj ga apostol kasnije postavi za episkopa i posla u neznabožački grad Skipseosis, gde je Kornilije trpeo mnoga mučenja zbog vere u Hrista.

Predanje kaže da se danas valja u crkvi pomoliti ovim rečima za zdravlje, a svedočenja vernika govore da su se nad njegovim moštima izlečili i oni teško bolesni:

"Sveti sveštenomušeniče, podari mir, blagostanje i zdravlje mojim bližnjima."

Današnji dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, praznuje se kao radni, ali poseban u redovima SPC, jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.