ČUVENI SRPSKI INFEKTOLOG UPOZORAVA: Kolaps nas očekuje KRAJEM NEDELJE, doktori će morati da biraju koga SPASAVAJU!
Žarko Ranković, Foto: Printscreen

auu

ČUVENI SRPSKI INFEKTOLOG UPOZORAVA: Kolaps nas očekuje KRAJEM NEDELJE, doktori će morati da biraju koga SPASAVAJU!

Zbog naglog skoka zaraženih koji se očekuje već krajem nedelje, kada na "naplatu" dođu protesti

Objavljeno:

Ukoliko se ne smanji broj obolelih, naši doktori će kao u ratu morati da biraju čiji život da spasu, a koga, nažalost, da otpišu

Zbog naglog skoka zaraženih koji se očekuje već krajem nedelje, kada na "naplatu" dođu protesti, na korak smo od kolapsa zdravstvenog sistema, upozorava naš čuveni infektolog dr Žarko Ranković.

On kaže da su ove tragične scene vrlo moguće u Srbiji ukoliko se popune bolničke postelje u zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, a broj pozitivnih nastavi da raste.

Borba za život

Ne možemo staviti dva pacijenta na jedan respirator, već lekari moraju da isključe jednog kako bi priključili drugog Žarko Ranković

- Bolnički kapaciteti u Beogradu su popunjeni, a pacijenti se već danima šalju u kovid-bolnice u unutrašnjosti. Ako se ovakva situacija nastavi, i te bolničke postelje biće brzo popunjene. Država može da izgradi nove bolnice, kao i da organizuje medicinsko osoblje koje će raditi u njima, ali za to treba vremena. Opreme i respiratora ima, obezbeđeno je sve na vreme, ali sve će to biti nedovoljno ukoliko broj inficiranih nastavi da se povećava - ističe Ranković i dodaje:

- Italijanski scenario u Srbiji je i te kako moguć ukoliko se popune sve bolničke postelje i svi respiratori. Ne možemo staviti dva pacijenta na jedan respirator, već lekari moraju da isključe jednog kako bi priključili drugog. Baš kao u ratnom stanju, bolnice bi bile pune, a lekari bi na licu mesta procenjivali ko od pacijenata ima veće šanse da preživi i njemu bi pružali pomoć. Nažalost, to bi se moglo desiti već krajem ove nedelje, jer je prošlo dovoljno vremena od protesta u Beogradu, kada niko nije vodio računa o zaštiti od virusa, što može dovesti do povećanja broja obolelih - napominje on.

Maske i distanca su jedino rešenje za suzbijanje epidemije

Infektolog Žarko Ranković savetuje građane da se pridržavaju mera jer je to jedini način da se epidemija obuzda. - Prerano smo se opustili i sada plaćamo danak. Ne postoje vakcina ni lek za koronu. Ali kada bismo svi 14 dana nosili maske i ponašali se onako kako preporučuje struka, videli biste kakve bismo imali rezultate i kako bi se smanjio broj osoba koje su inficirane - ističe Ranković.

Ipak, Ranković smatra da će država učiniti sve što može da do ovoga ne dođe.

- Nadam se i molim da se ovakva situacija ne obistini. Da nijedan zdravstveni radnik ne bude u situaciji da mora da razmišlja o tome kome pružiti priliku i šansu za život, a koga jednostavno otpisati! Uveren sam da država neće dozvoliti ovaj scenario i da će uraditi sve što je u njenoj moći da svaki oboleli dobije adekvatnu zdravstvenu negu. Ali postoji mogućnost da dođe do najgoreg - rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.