ALBANCI UZELI VEĆINU NA IZBORIMA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Ovo je PRVI KORAK u stvaranju VELIKE ALBANIJE
Ali Ahmeti, Foto: Printscreen

kosovo

ALBANCI UZELI VEĆINU NA IZBORIMA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Ovo je PRVI KORAK u stvaranju VELIKE ALBANIJE

Albanska DUI Alija Ahmetija želi svog premijera u Skoplju

Objavljeno:

Nijedna od dve velike makedonske partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva neće uspeti da osvoji većinu u Sobranju.

Albanska DUI Alija Ahmetija želi svog premijera u Skoplju. Ukoliko dve najveće makedonske stranke VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i SDSM Zorana Zaeva ne budu napravile koaliciju, Šiptari će im nametnuti svog šefa vlade, ocena je analitičara.

Šiptari se spremaju da posle jučerašnjih parlamentarnih izbora u potpunosti preuzmu Severnu Makedoniju, ocena je analitičara. Prema predviđanjima, nijedna od dve velike makedonske partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, neće uspeti da osvoji većinu u Sobranju, pa ukoliko one ne budu formirale postizbornu koaliciju, novu vladu mogla bi da bira albanska Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija, koja želi svog premijera!

Šiptarska DUI prvi put je na izbore izašla sa svojim kandidatom za predsednika vlade - Naserom Ziberijem, koji je dosad bio poslanik i ministar za rad i socijalna pitanja. On i šef partije Ali Ahmeti već su najavili da neće podržati nijednu vladu ukoliko premijer ne bude Albanac. Iako su tu opciju i VMRO DPMNE i SDSM odbacili, Šiptari su rešeni da isteraju svoje.

- Prema Ohridskom sporazumu, kojim je 2001. završen rat između snaga bezbednosti Makedonije i terorista ONA, makedonskog ogranka OVK, Albanci moraju da imaju svoje predstavnike na vlasti. Dosad se to poštovalo tako što su u makedonskoj vladi sedeli albanski ministri, međutim, ovoga puta Ahmeti želi više - objašnjavaju analitičari.

Oni dodaju da je Ahmeti sada u situaciji da nametne svog premijera, kao što je 2017. nametnuo svog predsednika Sobranja Talata Džaferija.

- I VMRO i SDSM su dosad uvek formirali vladu sa najvećom albanskom partijom DUI. Ukoliko ovoga puta VMRO i SDSM ne budu uspeli da naprave veliku koaliciju koja će formirati vladu, a onda samo ispoštuju Ohridski sporazum i postave nekoliko albanskih ministara, Ahmeti će iskoristiti tu situaciju. Ako bude u prilici da od njega zavisi formiranje nove vlade, sigurno će postaviti svog premijera - kažu stručnjaci.

Šiptarski kandidat ima koronu

Šiptarski kandidat za premijera Naser Ziberi zaražen je koronavirusom i u kućnom je karantinu. - Za sada ne znamo gde se i kada zarazio, niti kome je sve mogao da prenese virus. Svakodnevno je imao kontakt sa liderom DUI Alijem Ahmetijem, kao i sa brojnim stranačkim funkcionerima - naveli su iz DUI.

Ahmetijeve pretnje

Sam Ahmeti je, inače, tokom predizborne kampanje i Mickoskom i Zaevu poručio da se ne šale sa Albancima i podsetio ih na to kako su Makedonci prošli tokom rata protiv Šiptara 2001.

- Makedonski političari ne treba da žure, bolje im je da ne prave probleme sa Albancima, jer neće moći da se izbore sa time. Grešku su napravili pre 20 godina, kad smo seli i pregovarali o veoma velikim pitanjima, teritorijalnim podelama. Oni su izgubili u toj igri misleći da dolazimo sa planine i da ne znamo ni za politiku ni za diplomatiju - poručio je Ahmeti prošle nedelje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.