JAVLJAJU SE NOVE ŽRTVE KOJE TVRDE DA IH JE SILOVAO PRODEKAN BOGOSLOVSKOG FAKULTETA! Ima ih najmanje četiri
Patrijarh Irinej, Foto: Printskrin youtube

NOVA SVEDOČENJA

JAVLJAJU SE NOVE ŽRTVE KOJE TVRDE DA IH JE SILOVAO PRODEKAN BOGOSLOVSKOG FAKULTETA! Ima ih najmanje četiri

Konačan epilog ovog slučaja daće sud

Objavljeno:

Medijsko oživljavanje slučaja navodnog silovanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu dovelo je ne samo do toga da predmet dođe do tužilaštva (nakon što je Srpska pravoslavna crkva na njega stavila tačku), već i do ohrabrivanja nekoliko studentkinja da se jave i ispričaju svoja iskustva sa prodekanom PBF Vladimirom Vukašinovićem, koga su u proteklih 18 godina čak četiri studentkinje optužile za navodno silovanje.

Nova svedočenja govore da su minimum 10 devojaka bile žrtve seksualnog uznemiravanja, ali i višestrukih silovanja.

Kako su za Danas potvrdili svedoci iz crkvenih krugova, to potvrđuje i dokumentacija koju je list Danas dobio na uvid – pisma žrtava i porodice patrijarhu Irineju, pismo advokata jedne od oštećenih, koje je uz propratnu medicinsku dokumentaciju poslato i patrijarhu.

Prva žrtva se obratila još pokojnom patrijarhu Pavlu koji je, nažalost, nedugo zatim preminuo.

On je inače prema svedočenjima prisutnih sveštenika, imao nameru da stvar istera na čistac, prethodno poručivši da Vukašinović treba da bude sklonjen.

Kasnija obraćanja kako studentkinja, tako i oca jedne od njih, nisu rezultirala čak ni odgovorom patrijarha Irineja. On je za medije izjavio kako je to „završena priča“.

Konačan epilog ovog slučaja daće sud, ali činjenica je da su se četiri studentkinje obratile patrijarhu, ili izrazile želju da sa njim razgovaraju, pisale Sinodu i opisivale svoja iskustva, u različitim vremenskim periodima i ne znajući jedna za drugu.

Dve od njih su završile na psihijatriji i još trpe posledice.

U vreme kada se sve dešavalo nisu bile spremne da se obrate državnim organima zbog, kako su navele, straha od jako uticajnog profesora i sveštenika, ali i sramote. Pojedini profesori PBF i sveštenici takođe su se obraćali vrhu SPC, ali su za to bili kažnjeni udaljavanjem sa fakulteta ili na druge načine.

Iz više nezavisnih izvora rečeno nam je da je Vukašinović koji se sumnjiči za višestruka silovanja, žrtve pažljivo birao.

– Sve su to bile osetljive, krhke devojke kojima je prilazio prijateljski, sa osmehom i navodnim razumevanjem. Sticao je njihovo poverenje, nekima postajao i duhovnik a kasnije je to na najgnusniji način zloupotrebljavao – rekli su nam sagovornici iz visokih crkvenih krugova, koji su u kontaktu sa ovim devojkama.

One sada vode koliko toliko normalne živote, neke su udate i imaju decu, ali nijedna od njih nije spremna da otvara stare rane i govori o golgoti kroz koju je prošla.

Jedno od silovanja navodno se dogodilo u manastiru Studenica.

Advokat Vladimir Gajić kaže za Danas da Krivični zakonik dopušta da žrtva silovanja ne bude svedok na sudu, ukoliko psihijatar proceni da bi njeno svedočenje moglo da joj ugrozi zdravlje.

– Ipak, neophodno je da makar jedna od njih, najbolje bi bilo dve, skupe snage i tužiocu daju iskaz da bi uopšte pokrenuo proces. Iako postoje raniji izveštaji psihijatara, oni neće biti dovoljni, posebno zato što vam je na suprotnoj strani jedan od „najmoćnijih“ protivnika – Srpska pravoslavna crkva, napominje Gajić.

On veruje da patrijarh Irinej nije imao nameru da zaštiti osumnjičenog pojedinca, već ugled SPC, ali da je praksa crkve guranje problema pod tepih – nedopustiva, posebno kada je reč o najstrašnijim zločinima, pedofiliji i silovanju.

Univerzitet u Beogradu, kojem je pre nekoliko dana upućeno pismo studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koja tvrdi da ju je silovao prodekan te ustanove Vladimir Vukašinović, obavestio je nadležno tužilaštvo o ovom slučaju i priložio materijal koji je studentkinja dostavila ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Rektorka Ivanka Popović je za Nova.rs istakla da ovaj slučaj nije u nadležnosti Univerziteta, ali da će, ukoliko se utvrdi krivična odgovornost, Vukašinović automatski izgubiti posao.

Izreku – gde ima dima, ima i vatre, potvrđuje i to da je ovaj slučaj dospeo pred Etički komitet Bogoslovskog fakulteta ali se etička komisija pre dve godine proglasila nenadležnom, navodeći da ovim problemom treba da se bave državni organi, međutim, tužilaštvo tada nije pokazalo nikakvo interesovanje. Vukašinović se pred komisijom izjasnio kao nevin.

Međutim, brojni svedoci sa Bogoslovskog fakulteta tvrde da prodekan, koji je i starešina crkve Ružica na Kalemegdanu, ali i patrijarhova „desna ruka“ nije promenio svoje ponašanje. Jedna studentkinja tvrdi da ima i audiozapis, odnosno snimak telefonskog razgovora koji, kako kaže, pokazuje nedolične namere i seksualno uznemiravanje.

Pismo oca patrijarhu: Zataškavate zlo naneto mojoj ćerki

„Moja ćerka se više puta vama obraćala na razne načine i predlagala da nas, njene roditelje, primite na razgovor. Kako čujemo u poslednje vreme, i vi svo zlo koje joj se dogodilo pokušavate da zataškate, prikazujući nju kao psihički bolesnu osobu, što nas je dodatno naljutilo. Posle onoga što je on nad njom učinio, promenio je i poremetio celi njen život i doveo ju je do psihijatrije. Čujemo da je imao više takvih afera i pravo je čudo da ga vi držite kao vašeg najboljeg i najznačajnijeg saradnika. Mi se ne mešamo u to, jer je to vaš izbor. Ali vas opominjemo, vaša Svetosti, da ćemo pred lice božje svi otići. Vi, koji ćete, verovatno davati veći odgovor pred Ocem nebeskim, a mi roditelji, jer će tražiti od nas Gospod odgovor koliko smo i šta učinili za svoje dete, posebno u zaštiti od ovakvog zla“, navodi se u pismu oca studentkinje upućeno patrijarhu Irineju. On je tražio razgovor sa njim, ali mu patrijarh nikada nije odgovorio.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.