PRED NAMA JE PAKLENO LETO! Čekaju nas toplotni talasi u julu i avgustu, TEMPERATURE ĆE BITI I IZNAD 40 STEPENI
ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić

prognoza za leto

PRED NAMA JE PAKLENO LETO! Čekaju nas toplotni talasi u julu i avgustu, TEMPERATURE ĆE BITI I IZNAD 40 STEPENI

Za leto koje zvanično počinje 20. juna prognoze su da će biti - najtoplije

Objavljeno:

Iz godine u godinu sve su više temperature i sve toplija leta. Ako volite ovo godišnje doba, obradovaće vas vest da je pred nama, prema prvim prognozama, najtoplije leto u poslednjih par godina.

Iako je proteklih dana preko Srbije prešao olujni front, zbog čega je bilo mnogo padavina, grmljavina i gromova, za leto koje zvanično počinje 20. juna prognoze su da će biti - najtoplije.

- Prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da ovo leto bude toplije od prethodnog, ali i od onog 2018. godine. Temperature su tada, kao i prošlog leta, bile iznad proseka, što se očekuje i ovog leta. Za sada nema detaljnih prognoza, ali sudeći prema prvim najavama, pred nama je još jedno leto sa tropskim temperaturama – kaže za "Blic" klimatolog Vladimir Đurđević, i dodaje da nas očekuju tri-četiri toplotna talasa.

Prema prognozama meteorologa servisa AccuWeather, topli i suvi talasi preovladaće u većem delu južne Evrope narednih meseci, što bi moglo da donese problem poljoprivrednicima.

- Temperature će se kretati od 30 do čak 40 stepeni u pojedinim delovima, a toplotni talasi, koji će se javljati u nekoliko navrata, zahvatiće severne delove Italije kao i delove Balkana – prognoze su ovog servisa.

Tropske noći smo imali i tokom maja, sa temperaturom od 25 stepeni, koliko je zabeleženo u Kraljevu, a prema najavama, i letnje temperature biće znatno iznad proseka.

- Na osnovu trenutnih analiza, sve te analize upućuju da ćemo imati nešto toplije leto sa temperaturama nešto višim od proseka, čak do dva stepena višim od proseka i sumu padavina nešto nižu od uobičajene. Očekuju se neke količine padavina od 120 do 240 milimetara u nižim predelima - rekao je ranije Jugoslav Nikolić tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Sezonske temperature iznad proseka

Prema najavama RHMZ-a za period od 1. juna do 31. avgusta, srednja sezonska temperatura vazduha biće iznas proseka, sa odstupanjem za oko +2 stepena. Vrednosti srednje sezonske temperature kretaće se od 21 do 24 stepena, dok će u višim predelima ona iznositi od 13 do 17 stepeni.

Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i višom, kretaće se u nižim predelima u intervalu od 30 do 55 dana.

Kada je reč o padavinama, prema prvim najavama RHMZ-a za ovaj period, očekuje se sušno leto u većem delu Srbije. Sezonska količina padavina biće od 120 do 250 milimetara, dok će u brdsko-planinskim predelima biti nešto više vrednosti, od 190 do 250 milimetara.

Toplotni talasi u julu

Glavni letnji mesec, kada se očekuje pretežno tropsko vreme obeležiće nekoliko toplotnih talasa i temperature iznad proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19,1 stepen. Prema najavama RHMZ-a, srednja maksimalna temperatura u julu biće iznad proseka, s vrednostima za oko 2,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U avgustu nastavak toplog leta

Toplije i prosečno suvo vreme nastaviće se i tokom avgusta, te neće biti prepreka da se i tokom ovog meseca odlučite za godišnji odmor i letnje destinacije.

Iznad višegodišnjeg proseka biće i srednje minimalne temperature u avgustu. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature od 18,8 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće sa vrednostima za oko 2,7 stepeni iznad proseka. Tako će, prema prvim najavama u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha iznositi oko 31,5 stpeni.

Prošla godina najtoplija

Prethodna 2019. godina bila je najtoplija u Srbiji od 1951. odnosno otkako se sistematski prati vreme, a najtoplija u Beogradu od 1888. kada su počela prva merenja temperature u prestonici.

Leto 2019. godine bilo je peto najtoplije u Srbiji sa srednjom temperaturom vazduha od 22,1 stepen, a prema prvim najavama, očekuje se da će živa na termometru tokom ovog leta premašiti ova merenja.

Najveći broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i višom, tokom protekle godine, bio je u intervalu od 47 dana u Požegi, Kuršumliji i Kragujevcu, do 61 dana u Negotinu, što je za 21 dan više od proseka.

Tropska noć je dan sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 20 stepeni i višom, a takvih noći je tokom protekle godine najviše bilo u Beogradu - 46 noći, što je za 30 više od proseka za Beograd.

Prethodna godina tako je srušila rekord koji je samo na 365 dana držala 2018. a da se nešto menja u vremenu najbolje svedoči podatak da je osam najtoplijih godina registrovano od 2000. (redom 2019, 2018, 2000, 2007, 2015, 2014, 2008, 2012, a tek onda 1994. i 1951.).

Visoke temperature širom Evrope

Delom Evrope, od juga Francuske pado Ukrajine prema prvim prognozama AccuWeathera očekuje se vruće i suvo vreme, a najavljeni su i brojni toplotni talasi. Sa druge strane opasnost od razornih požara ovaj meteorološki servis najavio je za Španiju i Portugal.

- Leto će biti vruće i većinom suvo, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predelima - stoji u ovoj prognozi.

foto: Accuweather printscreen

Za razliku od juga, za područje od severa Francuske pa do severa Poljeske predviđaju se razorne oluje.

Delom Skandivnavije i baltičke regije očekuje se mirno leto u pogledu nepogoda. Veći deo leta proći će sa prosečnim temperaturama uz mogućnost nekoliko blažih toplotnih talasa, najavio je meteorološki servis AccuWeather.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.