TO ĆE NAM PUNO ZNAČITI, SAD POKAZUJE SNAŽNU PODRŠKU SRBIJI NA EVROPSKOM PUTU! Ponovo se oglasila Jadranka Joksmović
Jadranka Joksimović, Foto: Filip Plavčić

znači nam

TO ĆE NAM PUNO ZNAČITI, SAD POKAZUJE SNAŽNU PODRŠKU SRBIJI NA EVROPSKOM PUTU! Ponovo se oglasila Jadranka Joksmović

"Ovih 20,3 miliona dolara su dodatak Sporazumima iz 2010. godine i do danas ukupno iznose 145 miliona dolara granta, bespovratne pomoći, koji se usmeravaju na dva nivoa", kazala je Joskimović

Objavljeno:

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da potpisivanje amandmana kojim USAID i Sjedinjene Američke Države opredeljuju dodatnih 20,3 miliona dolara bespovratnih sredstava Srbiji predstavljaju nastavak saradnje sa jednim od najznačajnijih razvojnih partnera Srbije - SAD, kao i snažnu američku podršku našem evropskom putu.

Joksimović je na konferenciji za medije na kojoj su potpisani Trinaesti amandman na sporzum o pomoći između Srbije i SAD namenjen boljem funkcionisanju javne uprave, kao i Petnaesti amandman na Sporazum o pomoći između Srbije i SAD za jačanje konkurentnosti domaće privrede, kazala da uključujući i ovih 20,3 miliona dolara, Sporazumi koji su potpisani poslednjih 10 godina omogućili su ovim sektorima podršku USA od 145 miliona dolara grantova, odnosno bespovratne pomoći.

"Ovih 20,3 miliona dolara su dodatak Sporazumima iz 2010. godine i do danas ukupno iznose 145 miliona dolara granta, bespovratne pomoći, koji se usmeravaju na dva nivoa", kazala je Joskimović.

Kako je precizirala, ta sredstva se usmeravaju na jačanje javne uprave, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, medijsko okruženje, sve ono što su, kaže, ključni elementi vladavine prava.

Sa druge strane, dodala je Joksimović, sredstva se usmeravaju i za ekonomski lokalni razvoj koji će Srbiji značiti sada posle pandemije za oporavak naše privrede, jačanje malih, srednjih i mikro preduzeća, ženskog preduzetništva, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u proizvodnji voća i povrća i jačanje njihove konkurentnosti na međunarodnom tržištu, odnosno izvozni potencijal.

"To su konkretni projekti koji se sprovode na transparentan način, otvorenim pozivima, uvek proverljivo tako da to nije novac koji ide na nevidljive reforme, već je novac od kojeg direktno građani Srbije imaju koristi, a i privreda Srbije ima značajnu korist", navela je Joksimović.

Kako navodi, Srbija će nastaviti saradnju sa USAID-om, koji je vrlo aktivan u Srbiji i učestvuje i u vladinim, ali i u civilnim programima.

"Ta saradnja značiće nam puno i na evropskom putu i u reformskom procesu, ali i na jačanju naših bilateralnih odnosa", naglasila je Joksimović.

Kako je navela, ambasador Godfri od dolaska u Srbiju pokazao je lično i želju i volju da se odnosi dve zemlje i poprave i učvrste i da dijalog među njima bude stalno otvoren i unapređen.

foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Smatra da je za Srbiju od velikog značaja da ima što bolje moguće odnose sa SAD.

"To je za nas važno i mislim da na tome svi zajedno treba da radimo i ovo je jedan od dokaza da SAD na aktivan i snažan način podržavaju Srbiju na našem evropskom putu, koji nije lak, koji ima svoje poteškoće sa kojima se suočavamo ne samo zbog potrebe reformi, koje su komplikovane i zahtevne, već i zbog situacije u EU", kaže ministar.

Dodaje da smatra da je Srbija i tokom pandemije virusa korona, uz reformske zahteve, uspešno odgovorila na pandemiju i da može da kaže da smo se prilično dobro suočili sa onim sa čim se i čitava Evropa suočila na težak način, a i SAD, koje su još uvek u velikim problemima kada je u pitanju Covid-19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.