VAŽNA PORUKA EPIDEMIOLOGA KONA KOJU SVI MORAMO ZNATI: Ovo je poručio o koronavirusu u Srbiji
Kon je bio na konferenciji u Vladi Srbije, Foto: Beta/Slobodan Miljević

reč stručnjaka

VAŽNA PORUKA EPIDEMIOLOGA KONA KOJU SVI MORAMO ZNATI: Ovo je poručio o koronavirusu u Srbiji

On je kazao i da ne bi bilo dobro ukoliko dođe do naglog porasta broja zaraženih

Objavljeno: 14:50h

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da je situacija u vezi s korona virusom u Srbiji pod kontrolom i da struka za svaki od 24 zaražena slučaja zna kako je nastao.

"Ovaj virus je ušao kod nas i prirodno je da će se širiti i prenositi. Naš cilj da usporimo prenošenje za sada je već dosta jasno uspostavljen. Za nedelju dana ipak nemamo iz dana u dan veliki skok i porast novog broja obolelih, mada on postoji, ali se održava na nekih šest slučajeva dnevno", rekao je Kon na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

On je kazao i da ne bi bilo dobro ukoliko dođe do naglog porasta broja zaraženih, ali je, dodao je, zbog toga bitno da se što pre uspostavi nadzor na dnevnom nivou nad svima koji imaju obolenja slična gripu i tada će struka, tvrdi, imati potpune podatke.

"Što se prošle nedelje tiče, imamo i dalje potpuno mirnu situaciju po pitanju respiratornih infekcija i svih obolenja koja su nalik gripu. Sve to daje nadu za optimizam, a mere koje su preduzete će nesumnjivo dati rezultate i to će biti u nekoj perspektivi moguće upoređivati sa situacijom koja se dešavala u Italiji i u ostalim zemljama gde je došlo do porasta obolevanja", naveo je Kon.

On je rekao i da su pravovremene mere suzbijanja i socijalnog distanciranja bile potrebne, te dodao da će se dodatne mere uspostaviti na vreme ili se možda neće uspostaviti, u zavisnosti od podataka.

Konferenciji u Vladi Srbije osim ministra zdravlja Zlatibora Lončara i epidemiologa Kona prisustvovali su i infektolog Mijomir Pelemiš, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, direktor Infektivne klinike KC Niš Miodrag Vrbić, direktorka Apotekarske ustanove "Beograd" Jasminka Bjeletić i pomoćnik ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić.

Na konferenciji je saopšteno da je danas u Srbiji testirano 25-oro ljudi od čega je pet pozitivno na korona virus, a svi zaraženi su iz Beograda. Time je u našoj zemlji ukupan broj zaraženih koronavirusom dostigao 24.

Konferencije u Vladi Srbije biće održavane svakog dana u 18 časova da bi se, kako je rečeno, suzbile dezinformacije i lažne vesti u vezi s korona virusom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.