NAJTUŽNIJI 8. MART U NJIHOVIM ŽIVOTIMA! Ove žene su PRINUDNO ISELJENE iz svojih DOMOVA, A JEDNOJ SUTRA PRETI ULICA!
Žene koje su ostale bez svojih domova, Foto: Filip Plavčić, Kurir

propast

NAJTUŽNIJI 8. MART U NJIHOVIM ŽIVOTIMA! Ove žene su PRINUDNO ISELJENE iz svojih DOMOVA, A JEDNOJ SUTRA PRETI ULICA!

Ove su žene branile, a neke još uvek brane, vrata svog jedinog doma, koja su izvršitelji, a vrlo često i izvršiteljke obijale, razvaljivale, sve uz pomoć policije, bravara, vatrogasaca, Hitne pomoći...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Odlukom Ujedinjenih nacija, 8. marta 1975. godine počinje službeno da se obeležava Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene određene pogodnosti za žene, kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u noćnoj smeni, demokratsko pravo glasa...

Za današnje društvo bi se moglo reći da je drugačije i modernije, barem ono zapadno.

Međutim, mnoge žene, odnosno aktivistkinje, još uvek smatraju da je žena potisnuta u društvu te da jednakost prava između muškaraca i žena nije na ravnopravnom nivou, posebno kada je reč o profesionalnom i poslovnom sektoru, u kojem su žene u većini zemalja manje plaćene od muškaraca.

Sa druge strane, mnoge žene u Srbiji i dalje nisu dobile pravo na dom i dostojanstven život. Kako su iz združene akcije "Krov nad glavom Novi Sad" naveli, trenutno se slave sve žene koje su se u toku istorije borile, ali se i još uvek bore za normalan život.

- Ono što danas možemo da slavimo jeste naša borba za normalan život! Borba za sve nas potlačene, koji i dalje neće da se pokore vladajućoj klasi i ideologiji, naveli su iz Krova.

Povodom 8. marta koji je obeležen juče, prilažemo spisak žena koje su izbačene iz svojih jedinih domova, ali i onih koje se i dalje bore da ga zadrže, u nadi da će on sledeće godine biti znatno manji.

Dobrila Petrović

Posle odluke Ustavnog suda o poništenju prinudnog iseljenja Dobrile Petrović raste nada za sve koji se boje da će ostati bez krova nad glavom. Predlog da nepokretnost sa funkcijom doma bude potpuno izuzeta iz izvršenja.

foto: Filip Plavčić

Naime, presuda Ustavnog suda kojom je priznato pravo na dom Dobrili Petrović, penzionerki koju su izvršitelji sa kćerkom i dvoje maloletnih unučića prinudno iselili pre dve godine, dala je nadu mnogim korisnicima stanova u privatnom vlasništvu. I ne samo njima, već i drugima koji se boje da bi zbog prinudnih izvršenja mogli da ostanu bez krova nad glavom.

Ko sve, i kada, po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, na koju se poziva Ustavni sud, ima pravo na dom? Stručnjaci se slažu da su to svi državljani Srbije, ali se ne slažu u kojim okolnostima.

Za građanske aktiviste to pravo je apsolutno: niko ne može nikoga prinudno iseliti i ostaviti ga na ulici bez minimalnog smeštaja. Sudije i advokati ističu da se svaki slučaj ipak mora razmatrati ponaosob.

foto: Espreso.co.rs

- Mada je zaštićeno međunarodnim konvencijama i Ustavom, kod nas je pravo na dom postalo prazno slovo na papiru, što zbog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, što zbog Zakona o stanovanju - kaže Ivan Zlatić iz ove organizacije.

- Ministarstvu pravde podneli smo predlog da svaka nepokretnost koja ima utvrđenu funkciju doma bude izuzeta iz prinudnog izvršenja, naveo je.

Branka Havatmi

foto: Filip Plavčić

Samohrana majka sina obolelog od cerebralne paralize, iseljena u junu 2017.

Stan sa stvarima je zapečaćen, a Branka Havatmi i sin Tarik su ga napustili sa najneophodnijim potrepštinama. Tarik je odvezen kolima Hitne pomoći, dok je Branka Havatmi ostala ispred zgrade s građanima koji su nastojali da spreče iseljenje.

Ona je rekla da bi njen slučaj trebalo da bude presedan jer je, navodi ona, neophodna promena zakona.

"Ovo je skandalozno. Ovo nikome ne bi trebalo da se dogodi. Zakon mora da se promeni kako bismo stali na put izvršiteljskoj mafiji", rekla je ranije Branka Havatmi.

foto: Filip Plavčić

Međutim, nju su iz stana izbacile jake policijske snage koje su izvršile opsadu zgrade i tako onemogućile komšije i sugrađane da priđu i brane ovu porodicu. Ona je, kaže, bila spremna da plati dug koji je određen presudom, ali izvršitelj joj to nije omogućio, već je prodao stan.

- Meni izvršitelj, nije dozvolio da izvršim svoju dužnost isplate tih troškova jer mi nije dostavio specifikaciju potraživanja, obavestili smo ga pre prodaje stana da sve troškove plaćamo, on je radio kako je on video situaciju i tako mi je prodao stan, objašnjavala je tada Branka Havatmi.

foto: Filip Plavčić

Isto što i Havatmijevi, tvrdio je i njihov advokat, koji je celu stvar nazvao izvršiteljskim manifetlukom. Izvršitelj mu, kako je tada rekao, nije dostavio dokumentaciju o dozvoli za izvršenje, ni o prodaji stana, ni obračun ukupnog duga sa kamatama i svim troškovima.

„Radi se po mom dubokom uverenju o dilu - cilj je bio da se stan uzme. Od prvog dana. Nije bio cilj da se dug naplati. Jer sve radnje koje su činjene radjene su u tom cilju. A Branka i ja kao njen punomoćnik ni sad ništa ne znamo, tvrdio je advokat.

Branka se tada jedino pitala da li je moguće da će ona sa 70 godina da izađe na ulicu sa isinom koji je težak invalid..

foto: Filip Plavčić

Ona nam je tada rekla kako joj najviše nedostaju pogled na Dunav, čamci, staza ispred kuće, ali i njene drage komšije.

Julijana Terek

Samohrana majka iseljena sa sinom u junu 2017.

Bez prethodne najave, odnosno nakon lažnog obećanja policije i izvršitelja kada će zaista doći, na ulicu je iz svog doma (i radnog mesta) izbačena samohrana majka Julijana Terek koja je u toj prostoriji pravila umetničke programe za decu. Julijana je od svog rada školovala sina studenta.

foto: Kurir.rs

Naime, sudski izvršitelji su u pratnji policije, i ranije više puta pokušali iseljenje samohrane majke Julijane Terek.

Ona je tada očajno vikakala:

"Nisam kriminalac, nemam bombu u kući...Mučite me, ostavljam stvari po komšiluku. I šta, kako će to da se reši? Posle 27 godina, gde da odem?"

foto: Kurir.rs

- Obili su bravu i upali su mi u kuću, Izvukli su me iz kreveta - govorila je tada Julijana Terek, koja je bila u šoku jer mora da napusti mesto na kojem je živela i radila decenijama.

Slobodanka Ninić

Iseljena u septembru 2019.

Hitna pomoć je 9. septembra iznela povređenu Slobodanku Ninić iz njene zgrade u centru Novog Sada, u Ulici Modene 1.

U Urgentnom centru je tada potvrđeno da je Slobodanki polomljen zglob leve ruke, kada je na nju policija oborila vrata, tokom upada u stan.

foto: Privatna arhiva

Tog jutra su jake policijske snage, zajedno sa vatrogascima i bravarom, blokirale zgradu u kojoj se nalazi stan porodice Ninić, a iz kog je izvršiteljka nakon šest pokušaja, ipak prisilno iselila lica i stvari.

Slobodanki je 2007. godine dijagnostifikovan karcinom, a ona se preključe podvrgla i operaciji tankog creva kao posledici raka. Ona je kako kaže za Espreso.co.rs doživela dodatni stres zbog koga joj je zdravstveno stanje dodatno pogoršano.

foto: Privatna arhiva

- Osećam se zaista loše, treba da me operišu, a posle toga nemam gde. Izabačena sam na ulicu zajedno sa svojim suprugom. Osećam se zaista loše, nemam kud, nemam gde, a bolesna sam, rekla je Slobodanaka ranije za Espreso.co.rs.

Slobodanka nema planove za budućnost. Jedni cilj joj je sada da preživi. Iako redovno uzima terapiju, kaže da je borba sa kancerom jako neizvesna.

Kancer jeste pod kontrolom, ali ja sada imam posledice koje su sve veće, pogotovo zbog zadobljenog stresa. Imam polomnjenu ruku, izbacili su me iz svog doma. Zaključavala sam vrata, bežala, ali su uspeli da od mene naprave beskućnika. Znam samo dve stvari, želim da preživim, i želim da ponovo imam svoj krov nad glavom, žalila se očajna Slobodanka.

foto: Printscreen/zakrovnadglavom

Naime, porodica je 2007. podigla stambeni kredit u iznosu od 94.500 evra u banci i godinama uredno otplaćivala svoje obaveze prema istoj. Poteškoće sa otplatom kredita nastaju kada je Slobodanki dijagnostifikovan karcinom, te dolazi do kašnjenja sa plaćanjem.

Svaki put bi usledio dogovor sa bankom i zaostale obaveze bi bile namirene. Sredinom 2018. godine porodica Ninić je još jednom zakasnila da uplati dve rate kredita. U tom momentu su otplatili preko 80.000 evra duga.

foto: Privatna arhiva

- Banka, nakon što je vraćen glavni deo duga, odlučuje da proda stan bez prethodnog obaveštavanja. Izvršiteljska 27.12.2018. oglašava prvu javnu prodaju za 25.1.2019. godine, rekla nam je Slobodanka.

Verica Vajdić

Muž vraćen u kuću, iako ima zabranu prilaska zbog nasilničkog ponašanja.

Verica Vajdić je 8.7.2019. godine u ranim jutarnjim časovima, tačnije u 5 sati ujutru čula kako se policija približava njenom stanu. Kako je rekla, policija je potpuno blokirala deo ulice kako bi se deložacija u Koste Abrašević 17b sprovela nesmetano.

Samo iseljenje nije bilo zakazano, već naprotiv, policija i izvršitelji upali su potpuno nenajavljeno.

Jedan od aktivista Združene akcije, "Krov nad glavom" dobio je informaciju da je pokušaj iseljavanja Verice u toku pa je pokušao da priđe kući u kojoj živi Verica Vajdić sa svojim sinom Nikolom, da bi tom prilikom bio zaustavljen od strane pripadnika policije, koji su ga ubrzo pustili da priđe nakon što im je aktivista ukazao na činjenicu da mu tim činom uskraćuju slobodu kretanja, pri čemu krše zakon.

Vrata na kući su ubrzo bila potpuno razvaljena sekirom i macolom i u kuću je ušao izvršitelj koji je tom prilikom pisao svu pokretnu imovinu kako bi naplatio "troškove iseljenja" koji iznose 800.000 dinara. Pre toga je bravar odneo šipke koje drže vrata, rekla je Verica.

Kako su iz Združene akcije naveli, bivši muž Verice Vajdić, Z.J. koji je poznat po nasilničkom ponašanju, dobio je novu priliku da maltretira svoju bivšu ženu, i svog sina što bi moglo dovesti do ishoda da Verica Vajdić i njen sin Nikola usled neizdrživog pritiska i maltretiranja odluče da potpuno napuste svoj stan.

Podsetimo, Nikola Vajdić, sin Verice Vajdić je u sporu sa Vericinim bivšim mužem i svojim ocem oko stana u ulici Koste Abrašević 17b i koji se nalazi na prvom spratu, a čiji je vlasnik Nikola, dok stan u kojem živi Verica Vajdić nije predmet spora.

Ipak, to nije sprečilo izvršitelje i policiju da uđu i u stan koji pripada Verici Vajdić, i da potom promene bravu i popišu nepokretnu imovinu.

Mara Džanković

Starica od 90 godina iseljena 2019.

- Izvršiteljka M. D.je nenajavljeno, uz asistenciju policije i službe Hitne pomoći, sprovela iseljenje koje je sprečavano 2 puta, prvo 18. februara, a drugo nenajavljeno 27. februara, saopšteno je iz združene akcije Krov nad glavom.

foto: Espreso.co.rs

Kako se navodi, radnici socijalne službe nisu bili prisutni. Prethodno je dogovoreno sa poveriocima da se dozvoli baka Mari da ostane do 10. aprila, ali je to izgleda bila obmana kako bi se izvršenje konačno sprovelo.

- Danijela, Marina ćerka, nas je pozvala oko 7 i 10, ali joj je tokom razgovora sa našim aktivistom oduzet telefon. Prema svedočenju komšija koje možete pogledati na našoj FB stranici, shvatili smo da joj je policija oduzela telefon i privela. Komšije kažu da je Danijela provela 3 sata u policijskom vozilu poznatom kao ’’marica’’. Dok je ona bila u marici, njenu majku su policajci i Hitna pomoć izneli iz stana uz njeno protivljenje, naveli su tada iz Krova.

foto: Espreso.co.rs

Prema rečima komšija, baka Mara i Danijela su vrištale kada je policija nasilno upala u stan i izvela ih.

Podsećamo, baka Mara je imala privatni dug koji ne osporava, ali je problem u načinu na koji je stan prodat. Izvršitelja je trebalo da održi još jednu javnu licitaciju pre nego sto je prodala stan neposrednom pogodbom, a ona je izbegla da organizuje treću javnu licitaciju koja je po zakonu. Prodala je stan neposrednom pogodbom po manjoj ceni nego što bi bila u javnoj prodaji.

Ovde se radi o tome da ne odbijaju da se isele baka Mara i njena ćerka, nego je bio dogovoren dodatni rok zbog zdravstvenog stanja bakinog kao i zbog selidbe, a taj rok od 10 dana izvršiteljka nije ispoštovala - objasnio je Ivan Zlatić iz Krova nad glavom za Espreso.

Tatjana Aničić

"Treće lice“ u postupku, sedam puta pokušano iseljenje. Osmi put zakazan za utorak, 10. mart, u 8.30.

foto: Filip Plavčić

Tatjana Aničić se već odbranila od iseljenja 7 puta, a sada joj najavljuju novo izbacivanje na ulicu. Tanja je u sudskom postupku koji je godinama vođen njoj iza leđa lažno predstavljena kao treće lice, iako je stan kupila i isplatila u celosti. Nju je kao poverilac tužio izvesni nastavnik fizičkog koji je takođe hteo da kupi isti stan ali ga nije isplatio u celosti, zbog čega je investitor raskinuo jednostrano ugovor. Umesto da goni investitora, ovaj 'nastavnik' se obrušio na samohranu majku iako ona njemu nije ništa dužna niti odgovorna za situaciju.Ž

foto: Filip Plavčić

- Trebaće mi Božja pomoć da se odbranim jer dolaze u punom sastavu da me isele. Osećam se jako loše, nervozna sam, ozbiljno uplašena, sada već narušenog zdravlja. Zakazano nam je ročište dan ranije, ali obzirom na prethodne opstrukcije ne polažem previše nade u to, rekla je očajna Tatjana za Espreso.

Naime, u julu prošle godine je pokušaj policije i izvršitelja da ih izbace bio sprečen, a samohrana majka koja živi sa maloletnim sinom je uspela da zadrži krov nad glavom.

foto: Filip Plavčić

Ova majka i njen sin sada opet moraju da se mučki bore za svoj dom. Ukoliko izvršitelji uspeju u svojoj zamisli, sledi im ulica.

Kaže kako sve ovo već dugo traje pa joj se "strah sada već uvukao u kosti".

Ne samo njoj, već i njenom sinčiću koji kad god čuje sirene i policiju pita mamu da li će ih "čike sada izbaciti na ulicu".

Boromir, njen šestogodišnji sin živi u strahu, ali je u skladu sa godinama, veći optimista nego mama.

Boromir je dobro, poznata mu je ova situacija, on mene teši da će sve biti dobro, da će nas "drugari" i ovog puta zaštititi i odbraniti, jako je borben, ali ja sve više tonem, tvrdi majka.

Podsećamo, on je prošle godine napravio sopstvene "barikade" od kamiončića koje i danas stoje jer se dete plaši da će ostati bez krova nad glavom.

- Plašim se, ali znam da će mi moji drugari pomoći i da neće ostaviti moju mamu i mene, rekao je tada Boromir.

Kristina Ćirić, Ruža Ristić, Mirjana Ristić, Slavka Horvatović, Stojanka i Žana Lalović,Danijela Poznatov-Merča, Gordana Trifunović su imena ostalih žena koje se nalaze u veoma teškim životnim situacijama, i njima takođe preti prisilno iseljenje iz jedinog doma.

Ove su žene branile, a neke još uvek brane, vrata svog jedinog doma, koja su izvršitelji, a vrlo često i izvršiteljke obijale, razvaljivale, sve uz pomoć policije, bravara, vatrogasaca, Hitne pomoći.

Ove žene, i još mnoge druge širom zemlje, trpe posledice primene sramnog Zakona o izvršenju i obezbeđenju. I ne samo tog zakona, njima nije naklonjen ni Zakon o stanovanju, još manje Zakon o radu, kao ni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a ni tu nije kraj.

Nažalost, ne zna se broj onih koje u sličnim situacijama nije imao ko da podrži. Međutim, pomenute žene nisu bile same. Uz njih smo stali mi – članice i članovi Združene akcije, jer mislimo da je pravo na dom, kao uopšte pravo na dostojanstven život, osnova - minimum onoga što svi moramo da imamo. Ove žene su deo nas. Mi smo deo njihovih života, poručuju iz združene akcije, "Krov nad glavom Novi Sad".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.