IMA 5 ZANIMANJA I TROJE DECE Miša Blizanac kaže da nije uradio ništa posebno, a Rusi ga primili u u akademiju nauka
Miša Blizanac, Foto: Novi Sad

svaka čast

IMA 5 ZANIMANJA I TROJE DECE Miša Blizanac kaže da nije uradio ništa posebno, a Rusi ga primili u u akademiju nauka

Ovaj čovek je pravi primer za druge

Objavljeno: 11:06h

Nastavnik, dirigent, pevač, humanista, otac, čovek...

Nije lako nabrojati sva zanimanja kojima se Miodrag Miša Blizanac bavi. On je nastavnik društvenih predmeta u ŠOSO "Milan Petrović", dirigent inkluzivnog mešovitog hora “Ison”, osnivač udruženja "Vera, ljubav, nada", fondacije "Filipus", istoimenog edukativnog salaša u Šajkašu, vokalni solista i pobednik na brojnim festivalima, otac troje dece. Zanimanja su brojna, ali motiv je jedan: pomoći deci sa posebnim potrebama, učiniti da se osećaju vrednim, voljenim, neodbačenim.

- Ja decu puno nisam naučio, oni su mene naučili da živim i ja mislim da su oni imali teži posao nego ja. A sa druge strane mislim da je ključna stvar u celoj ovoj priči da moje mešanje u njihove sfere je bilo osluškivanje. Ja sam njih osluškivao sve vreme, pokušao da ispratim i da vidim šta su njihova interesovanja - skromno navodi Miša. I tako je sve počelo. Pre 16 godina Miša je osnovao hor “Ison” koji iza sebe ima preko 2.500 koncerata i mnogo osvojenih nagrada.

1 / 9 Foto: Novi Sad

- Tako je krenula jedna usko stručna priča. To sam napravio za decu koja nisu mogla da pevaju u horu, koja nisu imala sluha, koja nisu bila primljena ni na jednu sekciju, nego su želeli da pevaju. Danas je taj hor simbol dece bez sluha, dece sa invaliditetom, roditelja, majki, profesora, nastavnika, komšija, prijatelja, rodbine, svega onoga što sastavlja jedno društvo - kaže Miša i dodaje da je kroz “Ison” prošlo više od 1.000 ljudi.

- Terapijski znači mnogo, jer to su upravo deca sa marginalizovanih grupa, stara lica, krajnje zapostavljene kategorije u društvu koje se nama pridružuju. Pored mešovitog inkluzivnog hora “Ison”, Miša je osnivač organizacije “Vera ljubav nada”, konjičkog kluba “Filipus”, socijalnog preduzeća “Filipus”, kao i još 10 drugih organizacija.

- Ukupno sam osnovao 14 organizacija. Ja sam zbog toga primljen u Rusku akademiju

(Espreso.co.rs/SamoNoviSad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.