OTPUŠTENI ŽANDARM GIGIĆ: Nedostojan sam uniforme uprkos brojnim odlikovanjima
ilustracija, Foto: Printcsreen

otkrivamo

OTPUŠTENI ŽANDARM GIGIĆ: Nedostojan sam uniforme uprkos brojnim odlikovanjima

Otkaz zbog incidenta na Paradi ponosa, uprkos brojnim odlikovanjima

Objavljeno:

“U rešenju o otkazu u Žandarmeriji koje sam dobio 21. februara, navodi se da mi je radni odnos prestao u decembru prošle godine, jer sam nedostojan uniforme i nedostojan rada u MUP-u, rekao je u Skupštini Zlatko Gigić, jedan od petorice otpuštenih žandarma.

Njih petorica dobili su otkaz zbog incidenta koji se dogodio na Paradi ponosa pre šest godina kada su pretučena braća predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

„Otkaz koji mi je „retroaktivno“ potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović suprotan je odredbama Zakona o policiji, jer smo četvorica mojih kolega i ja kažnjeni uslovno zbog postupanja na Paradi ponosa 2014. godine. Zakon o policiji kaže da po sili zakona radni odnos prestaje kad je u pitanju efektivna kazna zatvora. Uslovna kazna nije navedena“, rekao he Gigić.

Komentarišući konstataciju da je nedostojan uniforme i rada u MUP-u, Gigić je rekao da je za svoj rad u MUP-u dobio brojna odlikovanja i da u njegovoj karijeri nema mrlje. Pokazao je izveštaj stacionarne ustanove posle ranjavanja na dužnosti 1999. godine.

„Tada sam bio dostojan. Ukazom predsednika Savezne republike Jugoslavije, kao jedan od najmlađih službenika odlikovan sam 2001. godine, i tada sam bio dostojan službovanja u MUP. Nakon samo godinu dana povodom dana MUP dodeljena mi je nagrada za izuzetne postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka za šta sam dobio zlatnik „Jakov Nenadović“. Uvek sam izvršavao zadatke u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Tako sam došao u Beograd 2014. godine, po naredbi komande Žandarmerije i izvršavao svoje planom postavljene zadatke“, kazao je Gigić.

Odgovarajući na pitanje novinara da opiše incident koji se dogodio na Paradi ponosa, Gigić je rekao da se „sve brzo odvijalo i da nije neposredno video ko je započeo incident“, ali da na osnovu snimka i na osnovu onoga što se čulo na suđenju može da kaže da je prvi kontakt nastao između službenika policije i službenika vojne policije koji su bili sa Andrejom Vučićem i Predragom Malim.

Naveo je da je tek po završetku intervencije, kada je jedan od pripadnika vojne policije pokazao svoju službenu značku i kada je rekao da “imaju štićeno lice “ saznao o čemu se radi.

Gigić je rekao i da je do poslednjeg dana bio angažovan u Žandarmeriji, da je radio na terenu, što mogu da potvrde čak i generali sa kojima sam bio u kontaktu u potrazi za višestrukim povratnikom Ninoslavom Stojanovićem, poznatim kao „Malčanski berberin“.

“Do poslednjeg dana, dakle do 21. februara, kada mi je uručeno rešenje o otkazu, bio sam radno angažovan. Čak sam i tog dana jedan deo obuke završavao u matičnoj jedinici”, objasnio je Gigić, koji je učestvovao kao gost Boška Obradovića, lidera Dveri na konferenciji za novinare.

Sam Obradović je pozvao ministra Stefanovića da povuče nezakonitu i nerazumnu odluku o otkazima petorici žandarma i vrati ih na posao, jer su oni obavljali svoju dužnost i na njih je prvi nasrnuo Andrej Vučić, a jedan od pripadnika njegovog nezakonitog vojnog obezbeđenja je izvadio i pištolj, pa su morali da se brane.

Obradović je naveo da su žandarmi zapravo žrtve iako su proglašeni krivcima, ali da je to prava slika Srbije u kojoj živimo.

“Odlikovani žandarm je nedostojan posla u MUP-u,a ministar koji je kupio diplomu i plagirao doktorat je dostojan”, zaključio je Obradović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.