KAKO JE KARAĐORĐE OBJASNIO MAJCI DA JE OBESIO BRATA: Ovo je pravi motiv voždovog bratoubistva
Foto: Profimedia, AKG

srpska istorija

KAKO JE KARAĐORĐE OBJASNIO MAJCI DA JE OBESIO BRATA: Ovo je pravi motiv voždovog bratoubistva

On dalje objašnjava da postoji legenda o tome kako je vožd posetio majku posle ubistva brata

Objavljeno:

Nekadašnji novinar NIN-a i generalni direktor Tanjuga, Luka Mičeta, čuven je po svojim biografijama srpskih vladara. Prema njegovoj dvodelnoj i kako sam kaže možda i najobuhvatnijoj biografiji Crnog Đorđa, trebalo bi razumeti pre svega period u kom je Karađorđe živeo, ali i to da nije sve bilo onako kao što mi mislimo. O voždu Đorđu Petroviću rečeno je i napisano mnogo toga, ali uvek ponešto ostane nedorečeno i nejasno iz njegove biografije.

“Mi vrlo često mitsku stvarnost doživljavamo kao istorijsku. A to nije tačno. Karađorđe je bio veliki diplomata. On je o ljutom jadu zabavio 10 velikih vezira Otomanske imperije, tri sultana – Selima III, Mustafu IV, Muhameda II… vodio prepisku sa Napoleonom, ruskim carem Aleksandrom I, austrijskim carem Francom I”, priča Mičeta. Prema njegovim rečima neverovatno je kako jedan takav čovek u jednom tužnom ambijentu gde vlada nepojmljivo nasilje “uspeva da pronađe ljude poput Radeta Vučinića koji zna francuski i koga će poslati kod Napoleona.”

“Karađorđe je imao izuzetan osećaj za državu, on je hteo da pravi državu. Koliko je teško Karađorđu vidi se na primeru Marije Antoanete. Njoj su odrubili glavu u to vreme u Francuskoj. Šta je onda mogao da očekuje jedan mali ustanički vođa na Balkanu odsečenom od sveta”, ističe Mičeta u gostovanju na “Hepi” televiziji.

Poznato je da je Karađorđe ubio i oca i brata. Mičeta otkriva pravu pozadinu ova dva ubistva u porodici Petrović: “Oni su krenuli da beže u Austriju, njih 30-40, i Karađorđev otac se uplašio i hteo da se vrati. Rekao je svojoj ženi Marici – “Mi se vraćamo”. Ona nije htela jer je želela da bude uz decu. Otac Karađorđev je onda rekao da će ih sve prijaviti. Marica je savetovala Karađorđu da ga ubije jer bolje da on jedan strada nego nas 40″, ispričao je Mičeta.

O tome šta se desilo sa voždovim bratom, Mičeta kaže da je to bio specifičan slučaj: “Moramo da shvatimo da je to vreme nepojmljivih zločina, posebno nad ženama. Sa današnjeg aspekta savremen čovek to ne može da razume. Jedan od velikih motiva Karađorđa da se digne protiv dahija i Osmanlija je bilo to nasilje kada su udarali na obraz ženama. U jednom trenutku Karađorđe je imao magazu u kojoj je trgovao i rekao je bratu Marinku – “Ostavljam ti punu magazu, ti ovo prodaj…” Kad se vratio magaza je bila prazna, a para nije bilo. Veoma je bio ljut na brata. Onda se pojavila jedna žena i rekla – “Čekaj, mi se borimo protiv turskog zuluma a tvoj brat je udario na obraz moje kćeri”. I Karađorđe uzme konopac i baci Dukiću (posilnom) konopac da ovaj prebaci preko uže… Ovaj uzme konopac i namerno promaši da bi Karađorđa prošla ljutnja, da ne bi ubio brata. Namerno promaši i drugi put. U tom Karađorđe uzme kuburu, a bio je najbolji strelac Prvog srpskog ustanka… Dukić je tada video da nema više šale, prebacio je konopac i tako obesi brata Marinka”, kaže Mičeta.

On dalje objašnjava da postoji legenda o tome kako je vožd posetio majku posle ubistva brata: “Navodno je Karađorđe došao i pitao majku: “Šta bi ti uradila čoveku koji je to i to uradio … Ona je rekla da je za tako nešto vešanje. Tad joj reče da pogleda kroz prozor… U tom trenutku je videla obešenog Marinka… Ali da se zna da je Karađorđe surovostima prilazio samo kad je morao da zaštiti to malo pravde koje je ostalo”, rekao je pisac.

O ubistvu Karađorđa, Mičeta kaže da voždova glava nije morala da padne: “Po mom sudu ta glava nije morala da padne. Ali ta odluka da se ubije vožd Karađorđe je jedna od najtežih i najmonstruoznijih odluka koje su donete u srpskoj istoriji”, zaključio je Mičeta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir/Hepi TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.