NAJAVLJENA JEDNA OD NAJVEĆIH REKONSTRUKCIJA U BEOGRADU: Svi znate ovu ZGRADU!
Rekonstrukcija palate, Foto: Wikipedia / Λατίνος

rekonstrukcija

NAJAVLJENA JEDNA OD NAJVEĆIH REKONSTRUKCIJA U BEOGRADU: Svi znate ovu ZGRADU!

Reč je, pre svega, o intervencji na unutrašnjem prostoru da bi palata bila prilagođena savremenom načinu korišćenja, tako da i građani mogu da dožive najvišu naučnu i umetničku ustanovu u Srbiji.

Objavljeno:

Palata Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u beogradskoj Knez Mihailovoj biće rekonstruisana do 2024, stogodišnjice postojanja na tom mestu, a izrada projekta adaptacije već je u toku i trebalo bi, zajedno s projektom za izvođenje, da bude gotova do januara iduće godine, piše "Politika" u izdanju od utorka.

Zadatak da urade projekat rekonstrukcije dobile su arhitekte konzorcijuma kompanija "Bureau cube partners" i "AG instituta", a šef tima projektanata Milan Rašković kaže za list da zdanje neće biti dograđeno, niti će mu se menjati postojeće dimenzije i oblik.

"Reč je, pre svega, o intervencji na unutrašnjem prostoru da bi palata bila prilagođena savremenom načinu korišćenja, tako da i građani mogu da dožive najvišu naučnu i umetničku ustanovu u Srbiji", rekao je Rašković.

On je naveo da će najveći graditeljski zahvat biti u dvorišnom delu zgrade, jer je ideja da se atrijum pretvori u koncertnu dvoranu i poveže s drugima celinama akademije.

"Politika" podseća da je ovo prva veća intervencija na zgradi posle 70 godina, otkako je obnovljena prema projektu arhitekte Grigorija Samojlova, ruskog emigranta.

Monumentalna Palata SANU, sa fasadama na tri ulice, izgrađena je po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića iz 1912. godine, a koncepcijski je oblikovana akademski sa elementima neobaroka i secesije.

U katalog kulturnih dobara upisana je 1992. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.