ALEKSINA MAMA O NOVIM MERAMA KOJE SE TIČU VRŠNJAČKOG NASILJA: Ovo mora da pročita SVAKI RODITELJ (FOTO)
Ovo mora da pročita SVAKI RODITELJ, Foto: Printscreen/Facebook

VAŽNO JE!

ALEKSINA MAMA O NOVIM MERAMA KOJE SE TIČU VRŠNJAČKOG NASILJA: Ovo mora da pročita SVAKI RODITELJ (FOTO)

Ona je sada na društvenim mrežama objavila meru postrožavanja odgovornosti direktora ustanove u slučaju propuštanja reagovanja na slučajeve vršnjačkog nasilja

Objavljeno:

Direktori škola koji budu prikrivali vršnjačko nasilje i pravili propuste u radu neće biti kažnjeni samo razrešenjem već će izgubiti i licencu. Nakon toga oni više neće moći da ponovo budu izabrani za direktora neke ustanove, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ovu objavu na društevnim mrežama podelila je Dragana Janković, majka dečaka Alekse koji je izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja koje je preživljavao.

Ovo bi, prema rečima ministra, bila jedna od novina Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koji se trenutno dorađuje, a koji će, kako kaže, biti proširen i pooštren.

Dragana Janković, Aleksina majka, mišljenja je između ostalog da nečinjenje direktora i bežanje od rešenja može da dovede do nesagledivih posledica.

Ona je sada na društvenim mrežama objavila meru postrožavanja odgovornosti direktora ustanove u slučaju propuštanja reagovanja na slučajeve vršnjačkog nasilja.

Procedura u slučaju nasilja

- roditelj se obraća odeljenjskom starešini, timu za zaštitu učenika od nasilja ili direktoru

- prvi nivo nasilja - aktivnosti preduzima odeljenjski starešina u saradnji sa roditeljima

- drugi nivo nasilja - uključuje se tim za zaštitu učenika od nasilja

- treći nivo nasilja - direktor je dužan da obavesti Centar za socijalni rad, zdravstvo, policiju, ministarstvo, tj. nadležnu školsku upravu

ukoliko roditelji ne sarađuju, škola je obavezna da obavesti Centar za socijalni rad i/ili policiju, da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu za utvrđivanje odgovornosti roditelja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.