RAČIĆEVU CRKVU JE NA BOBIJI PODIGAO DRAŽIN OFICIR! Izbrisana je sa MAPE, a pored nje teče lekoviti izvor BAZNE VODE
Račićeva crkva na planini Bobija, Foto: Filip Plavčić

dugo o njoj nije smelo da se piše

RAČIĆEVU CRKVU JE NA BOBIJI PODIGAO DRAŽIN OFICIR! Izbrisana je sa MAPE, a pored nje teče lekoviti izvor BAZNE VODE

Blagoslov za podizanje crkve dao je Episkop žički Nikolaj Velimirović, a odobrenje je izdao lično đeneral Draža Mihajlović

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Račićeva crkva na planini Bobija i dan danas privlači pažnju planinara i meštana koji u njoj organizuju razne svečanosti. Bobija sa najvišim vrhom Tornička Bobija (1271 metar) svojim položajem, visinom, lepotom, mirom i vidikovcima prva je planinska kraljica Azbukovice.

U njoj se nalaze prelepe četinarske bukove šume, pašnjaci, ali i prelepi izvori zdrave planinske vode.

foto: Filip Plavčić

Naime, pored Račićeve crkve, nalazi se izvor lekovite vode, gde mnogi zamišljaju želje i ostavljaju novac u nadi da će se one jednom ostvariti.

Izvor je specifičan jer tamo teče bazna voda, ph vrednosti 9, a čiča Pero koji živi nedaleko od izvora tvrdi da je veoma zdrava i da ima lekovito dejstvo.

foto: Filip Plavčić

Upravo u ovoj lepoti, u miru i tišini, kod izvora Dobra voda, smeštena je crkva brvnara koja je kako meštani kažu, građena u ime Boga, Kralja i Otadžbine.

Crkva je posvećena Svetom Mučeničkom knezu Lazaru po želji vernika azbukovačkog kraja.

foto: Filip Plavčić

Blagoslov za podizanje crkve dao je Episkop žički Nikolaj Velimirović, a odobrenje je izdao lično đeneral Draža Mihajlović.

foto: Filip Plavčić

Crkva je građena u vreme Drugog svetskog rata, a danas je najpoznatija četnička crkva brvnara u zapadnoj Srbiji i šire, i uobičajno se zove "Račićeva crkva" jer je zadužbina komadanta Cersko-mejevičke grupe korpusa, majora Dragoslava Račića.

foto: Filip Plavčić

Kako su nam meštani ispričali, četnički vojvoda Dragoslav Račić je na vrhu Bobije podigao crkvu ni sluteći da će okolna mesta poput Gornje Košlje osuditi na prospast.

foto: Filip Plavčić

Iako je vreme prolazilo, gora između desne obale Drine, Sokolskih planina kao da je bila obrisana na mape.

U to vreme, narod je sprečio rušenje crkve, a vlastima se to nije dopalo. Ipak, građevina je sačuvana zahvaljujući volji i upornosti meštana.

foto: Filip Plavčić

Naime, Dragoslav Miletić, ratno ime Dragoslav Račić, je bio artiljerijski kapetan prve klase jugoslovenske vojske u Kraljevini Jugoslaviji i komandant Cersko-majevičke grupe korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata.

Od oktobra 1944. do maja 1945. godine, potpukovnik, a zatim i pukovnik Dragoslav Račić se povlačio sa četnicima kroz Bosnu. Marta 1945. godine sve četničke snage podeljene su u tri kolone, sa ciljem: proboj ka Srbiji i dizanje ustanka protiv komunista. Račić je komandovao levom kolonom. Na ušću Sutjeske u Drinu, na padinama Zelengore, maja 1945. godine uništena je i glavnina četničkih jedinica. Račić je prešao Drinu, i u jesen 1945. godine, sa trinaest pratilaca, došao u selo Savkoviće na Bobiji, na svoju nekadašnju teritoriju. Vidoje Obradović, sin uglednog domaćina Petka Obradovića, napravio je u svom dvorištu zemunicu za pukovnika Račića, u kojoj su se oni skrivali do novembra. Tamo ga je sredinom novembra 1945. otkrila partizanska jedinica, gde je posle kraće borbe ubijen.

Iako je jedno vreme bila sakrivena od javnosti, danas je opet na "meti" mnogih turista. Pored Srba, u crkvi se danas mogu sresti Englezi, Francuzi, ali i Amerikanci.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.