NEKAD JE TEŠKO, NEKAD LEPO! Jan na celom telu može da pokreće samo PRST! OTKRIO NAM JE ŠTA GA DRŽI U ŽIVOTU
Jan Bolić, Foto: Privatna arhiva

MOTIVACIONI GOVORNIK

NEKAD JE TEŠKO, NEKAD LEPO! Jan na celom telu može da pokreće samo PRST! OTKRIO NAM JE ŠTA GA DRŽI U ŽIVOTU

Tvrdi kako nikada nije poželeo da se nađe u "tuđoj koži", kao i da ne vidi razlog za tako nešto...

Objavljeno:

Od kada se rodio, Jan nije uspeo da stane na noge jer boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA) zbog koje je nepokretan. Šta više, on može da pomera samo jedan prst kojim piše knjige na koje je posebno ponosan.

foto: Privatna arhiva

- Imam više potreba od zdravih ljudi. To je istina. No, svakome je život istovremeno težak i lep. Ponekad je teško, a ponekad je lepo. To je život. Moram više napora ulagati u svakodnevnom životu, kao i moja porodica, to je teško, ali ako bih to gledao kao problem, nikad ne bih uživao u životu koji imam, priča Jan za Espreso.

Kako je napomenuo, ranije je imao više snage koja ga sada polako izdaje.

- Nažalost od rođenja imam bolest, samo što sam pre bio puno jači i mogao sam sve sam. Danas skoro ništa ne mogu sam pomaknuti. Jedino levom rukom malo mogu i to s jednim prstom pišem knjige. Moja porodica brine o meni sve vreme. Zato sam im beskrajno zahvalan, navodi on.

foto: Privatna arhiva

Tvrdi kako nikada nije poželeo da se nađe u "tuđoj koži", kao i da ne vidi razlog za tako nešto.

Imam divan život u kojem sam srećan. Imam oko sebe osobe koje me vole i koje ja volim. Volim ono što radim. Živim svoje snove. Pišem i inspirišem druge ljude svojim životom i pisanjem, objašnjava Jan kome ni u jednom trenutku nije manjkalo optimizma.

Na pitanje kako je uspeo da preokrene život, Jan odgovara da bez podrške bližnjih ništa ne bi uradio.

foto: Privatna arhiva

Mislim da je za to zaslužna moja mama, koja me odgajila poput normalnog dečaka. Kao i svako drugo dete. Nikad nije dozvolila da mi bolest bude prepreka u nečemu. I tako sam narastao tako živim i danas. Nikad bolest nisam shvatao kao poteškoću. Upravo suprotno, bolest mi je omogućila da živim i da vidim prave vrednosti u životu, tvdi Jan i dodaje:

- Uvek sam uporan, nikad ne pomislim da nešto ne mogu učiniti ili ostvariti. Odredim svoj cilj i samo hrabro krenem prema ostvarenju tog cilja. Ništa me ne može zaustaviti. Uporan sam u svim segmentima života. Životu, radu, stvaranju, pisanju. Nikad ne odustajem, ističe.

Jan, naime, nije dobio lek Spinrazu koji bi mu dosta pomogao jer je prestar za njega. Taj ga lek ga ne bi izlečio, ali bi zaustavio napredovanje bolesti. Jan bi uvek imao svoj jedan pokretni prst. Ovako, bez tog leka, pitanje je koliko će još moći da radi ono što najviše voli.

foto: Privatna arhiva

Jan se sada posvetio lepšim stvarima i ne dozvoljava ničemu da mu stane na put. On trenutno piše dve knjige, jedna treba da motiviše druge da vode ispunjeniji i lepši život uz pomoć praktičnih saveta, dok je druga nastavak kriminalističkog romana.

Sada pišem dve knjige. Pišem jednu inspirativnu i motivirajuću knjigu, o životu, sreći, ljubavi, odnosima, mojim razmišljanjima o životu i savetima kako živeti srećnije. Knjiga će izaći na proleće, tako sam planirao, priča Jan za Espreso i dodaje:

- Druga knjiga je kriminalistički roman, nastavak o detektivu Johnu Monroeu. Uz to pokrenuo sam, uz pomoć dragih ljudi, svoj brend – Jan Bolić. Šoljice, majice i torbe s mojim inspirativnim i motivirajućim citatima i potpisom. To je ono što radim, što me istinski zadovoljava i čini srećnim. Ali ipak, najbitnije u životu mi je da je moja porodica dobro, da su pored mene i ja pored njih. Drugo ništa nije toliko važno, objašnjava Jan.

Na pitanje šta je ono što savetuje drugima da treba da urade kada "padnu", Jan odgovara da je neophodno sagledati dobre stvari u životu.

foto: Privatna arhiva

Svim ljudima kažem, samo se seti onoga što imaš. Ono što čini tvoj život. Svako može videti stvari u životu koje su zaista važne. To je porodica. Osobe koje voliš ili koje tebe vole. Trenuci s tim osobama. Kad god "padneš“ seti se onih koji te vole, kojima si važan u životu, koji se brinu za tebe, navodi on.

Jan tvrdi da je prihvatio sebe u potpunosti.

foto: Privatna arhiva

- Volim svoj život. Upravo ovakav kakav je. Ne bih ga nikad menjao. Živim svoj san. Imam još snova koje želim ostvariti. Živim život koji sam kreiram. Svi mi sami stvaramo vlastiti život. Svačiji život je autentičan. Budi svoj i autentičan. Tako bi trebali svi razmišljati. Najprije treba voljeti svoj vlastiti život. Kada zavoliš vlastiti život onda više nikada nećeš imati granica. Živećeš potpuno. Srećno i ispunjeno, objašnjava Jan i dodaje:

Ako me neko želi pratiti na Facebook – u i Instagram – u neka upiše jan.bolic za FB i janbolic za IG. Na društvenim mrežama svaki dan objavljujem inspirativne citate i tekstove koje pišem. Prati me preko 4000 ljudi. Hvala svim čitaocima i drugim ljudima na podršci u Srbiji, rekao je Jan za kraj.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.