TOPLO VREME PA POTPUNI PREOKRET: Biće oluja, ali ZIMA KOJA SLEDI NIJE OČEKIVANA!
Vremenska prognoza / Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

vremenska prognoza

TOPLO VREME PA POTPUNI PREOKRET: Biće oluja, ali ZIMA KOJA SLEDI NIJE OČEKIVANA!

Početak zime neće obeležiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime

Objavljeno:

Meteorolozi najavljuju da će Miholjsko leto potrajati do 24. oktobra, uz manji pad temperature krajem tog perioda, a čini se da će i zima na Balkanu biti blaga - bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.

Dok će u većem delu Evrope, pre svega na području Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Severne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, mnogo snega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

- Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine - prognozira meteorolog Džejson Nikols. Umesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

- Ova regija mogla bi da ima duga suva i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedelju dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dve ili tri nedelje - rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Na Jadranu se ne očekuju učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi. To će doprineti oskudnoj snežnoj sezoni u planinama. Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju.

Početak zime neće obeležiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

- Mogli bismo da imamo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prave zime sa "debelim minusima" neće biti sve do kraja godine - rekao je Rojs.

Najviše snega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.