OPASNO JE IZLAZITI NAPOLJE OD 9.00 DO 13.00 ČASOVA! Kritično je narednih 20 dana!
Biljka Ambrozija, Foto: Profimedia

oprez!

OPASNO JE IZLAZITI NAPOLJE OD 9.00 DO 13.00 ČASOVA! Kritično je narednih 20 dana!

Ovo potvrđuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine, sa mernog mesta na Zvezdari

Objavljeno:

Potpuno očekivano, koncentracija polena ambrozije će se i cele ove nedelje nalaziti u "crvenoj zoni", sa vrednostima koje će po nekoliko desetina puta biti iznad granice kada se javljaju problemi po sve alergične na polen ove korovske biljke.

Ovo potvrđuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine, sa mernog mesta na Zvezdari, jednog od dva u prestonici (drugo je na Novom Beogradu), ali i najave stručnjaka da je kao i svake godine špic sezone ambrozije od 25. avgusta do 15. septembra.

foto: Printscreen/agencija za zaštitu životne sredine

Svi kojima je ambrozija u ovim letnjim danima opsesija, zbog mnoštva problema koje izaziva, imaju mogućnost da u svakom trenutku vide kolika je trenutno koncentracija polena ambrozije u vazduhu, istina, za sada samo u Novom Sadu. Ovo, međutim, može da bude dobar parametar barem za okolne gradove, pa i za Beograd.

Ono što je jasno vidljivo iz grafikona koji su dostupni na adresi www.realforall.com, najveće koncentracije polena ambrozije beleže se u periodu od 9.00 do 13.00 časova.

Prema prognozama sa ovog specijalizovanog sajta maksimalne vrednosti ambrozije se očekuju ove godine sve do 18. septembra, oko 25.9. bi trebalo da počne da popušta, a krajem sledećeg meseca i da sezona ambrozije polako krene da se privodi kraju.

KAKO JE PREPOZNATI

- Najlakše je prepoznati alergiju jer se ponavlja iz sezone u sezonu i u istom vremenskom periodu. Tipični simptomi su uzastopno kijanje, više od 10 puta, svrab u nosu, suzenje očiju od alergijskog konjuktivitisa. Postoji, naravno, i alergijski kašalj, ali on nije dominantan simptom, i manifestuje se kao suv, nadražajni kašalj ili, kako pacijenti opisuju, osećaj golicanja u grlu - rekla je ranije dr Katarina Milošević specijalista alergologije u Tiršovoj.

foto: Printscreen/agencija za zaštitu životne sredine

KAKO SE BORITI

Najbolji način za borbu protiv ambrozije je imunoterapija koja se sprovodi van sezone cvetanja tako što se pacijentima daju male doze alergena. Drugi vid su lekovi antihistamici, kao i razne kapi za nos i oči, a treći predviđa razna “pravila ponašanja” poput izbegavanja šetnji u prepodnevnim satima, čestog tuširanja i pranja kose, držanja zatvorenih prozora...

KAKO SE ZAŠTITITI

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.