ISPRAVKA: Nema dokaza da je Tesla finansirao četnike
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

ispravka

ISPRAVKA: Nema dokaza da je Tesla finansirao četnike

Ispravka

Objavljeno: 10:41h

Portal Espreso je datuma 18.08.2019. godine objavio vest pod naslovom "NIKOLA TESLA JE FINANSIRAO ČETNIKE! Otkriven TAJNI DOKUMENT koji govori sve, a koji je izazvao HAOS u Zagrebu" koji je sadržao informacije koje nije moguće dokazati.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" tekst je izmenjen, kao i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Kao dokaz da je Nikola Tesla „finansirao četnike“ spomenuli smo spomenicu koju je veliki naučnik dobio od Udruženja četnika iz Bele Crkve 1938. godine. Taj dokument nije tajan, kao što je pisalo u naslovu.

Na spomenici se navodi da je Udruženje četnika šalje na ime darodavca „G. Nikola Tesla, vel. naučnik“, i to za „uspomenu na osvećenje zastave“. U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu "Tragaču" su potvrdili autentičnost ovog dokumenta i poslali propratno pismo koje je Tesli dato uz spomenicu. Iako bi se na osnovu same spomenice mogao izvesti zaključak da je Tesla uplatio izvesna sredstva Udruženju četnika iz Bele Crkve, propratno pismo čini tu pretpostavku nesigurnom.

U propratnom pismu se, između ostalog, navodi da jedinica četničkog udruženja pododbora u Beloj Crkvi priprema „osvećenje svoje zastave“ koje iziskuje određene „materijalne žrtve“. S tim u vezi – navodi se – udruženje se obraća „svima nacionalnim rodoljubima, građanima i ustanovama za pripomoć, a kojima dostavljamo ovu spomen-povelju, kao uspomenu na dan osvećenja naše društvene zastave“.

Iz ovog odeljka može se izvesti zaključak da spomenica nije slata onima koji su već donirali sredstva, već različitim potencijalnim donatorima. Da li se Tesla odazvao pozivu izuzetno je teško utvrditi. Muzej Nikole Tesle ima arhivu koja sadrži hiljade Teslinih čekova, čije bi pregledanje u svetlu ove teme bilo otežano činjenicom da je potencijalna donacija mogla biti uplaćena i na nečije lično ime, a ne na ime udruženja. Čak i kada bi svi čekovi bili detaljno pregledani, nemoguće je utvrditi da li je Tesla određene iznose davao u SAD, „na ruke“, nekom povereniku ili posredniku Udruženja četnika. Iako nam taj deo slagalice izostaje, možemo zaključiti kako spomenica sama po sebi nije dokaz da je Tesla „finansirao četnike“.

Portal Espreso se ovim putem izvinjava čitaocima.

Originalni tekst:

Povela se, ponovo velika rasprava o poreklu slavnog naučnika Nikole Tesle, a rafalna paljba ponovo odjekuje na relaciji Zagreb - Beograd!

I dok Hrvati svojataju Teslu i predstavljaju ga kao njihovog građanina, Srbi s druge strane ističu njegovo srpsko poreklo, kao i činjenicu da mu je otac pravoslavni sveštenik, a majka iz svešteničke porodice.

Najnoviji dokaz srpske opredeljenosti Nikole Tesle jeste dokument, tačnije zahvalnicu koju je "Udruženje četnika" dodelilo svom "darodavcu" iz Smiljana.

Ovo udruženje koje su osnovali proslavljeni srpski junaci major Vojislav Tankosić, Dragutin Dimitrijević Apis i drugi istaknuti četnici, svom darodavcu, a zbog svestrane pomoći 1938. godine uručilo je priznanje Nikoli Tesli.

Odavno je poznato da je Nikola Tesla bio veliki patriota, a to najbolje dokazuje i njegova želja da mu se na sahrani svira pesma: "Tamo daleko".

Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora "Slovan".

Pogledajte kao je to bilo:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.