DA LI JE NIKOLA TESLA SRBIN ILI HRVAT? Ušli smo u njegovu KUĆU gde se rodio i DOBILI ODGOVOR koji nismo očekivali
Rodna kuća Nikole Tesle, Foto: Darko Zlojutro

ESPRESO U SMILJANU

DA LI JE NIKOLA TESLA SRBIN ILI HRVAT? Ušli smo u njegovu KUĆU gde se rodio i DOBILI ODGOVOR koji nismo očekivali

Da li će ovaj odgovor biti dovoljan za sve?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Da vam Ličanin nije izmislio struju i dalje bi bili u mraku", je izreka koja je sigurno najviše puta izgovorena među Srbima, a da se tiče Nikole Tesle!

On je bio najveći svetski naučnik, najveći genije. On je bio uzor mnogim naučnicima, mnogim piscima, inspiracija za mnoga umetnička i tehnološka dela. On je bio Srbin. On je Nikola Tesla!

Uputili smo se u Hrvatsku, zatim u Liku, prošli kroz Gospić i konačno došli u Smiljan, malo ličko mesto gde se rodio najveći genije - Nikola Telsa.

I ako je krvavi rat devedesetih godina koji su vodili Srbi i Hrvati odavno završen, dva naroda i danas vrlo lako pronađu temu oko koje bi se rvali. Jedna od njih, stalno je prisutna, a ona glasi: "Da li je Nikola tesla Srbin ili Hrvat?"

foto: Profimedia

Ne treba tu puno razmišljanja, odmah po ulasku u Smiljan i približavanju rodne kuće Nikole Tesle, na mestu gde se danas nalazi Memorijalni centar prvo što vidite jeste velika, okrečena u belo pravoslavna crkva Svetih apostola Petra i Pavla. To dovoljno govori.

U toj crkvi je otac Nikole Tesle Milutin bogoslužio, a nalazi se tik uz kuću u kojoj se 1856. godine rodio i do sedme godine živeo slavni naučnik.

foto: Darko Zlojutro

Tesla je u kući u Smiljanu živeo sedam godina, posle čega se porodica preselila u Gospić jer je tamo Teslin otac, kao sveštenik, dobio novu službu.

Roditelji su tamo ostali, živeli su sve do smrti, a Tesla je iz Gospića otišao u Karlovac, zatim u Grac i druga mesta u svetu.

Rodna kuća Nikole Tesle i dalje stoji u selu Smiljan kod Gospića u Lici, ona je sada deo Teslinog memorijanog centra, koji je otvoren 2006. godine.

Nikola Tesla potiče iz pravoslavne porodice. Otac Milutin bio je sveštenik, a majka Georgina takođe je iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića. Tesla je imao tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu i jednog brata Danu.

U dvorištu je danas podignuta statua velikog naučnika, koji je iza sebe ostavio 112 patenata i više od 700 raznih izuma.

1 / 5 Foto: Darko Zlojutro

U neposrednoj blizini kuće nalazi se i ispitna stanica, umanjena Teslina laboratorija iz Kolorado Springsa, kao i multimedijalna dvorana u kojoj se prikazuje dokumentarni film.

Ipak, ono što posebno bode oči, posebno svima koji dolaze iz Srbije je činjenica da se u čitavoj koncepciji postavke centra jedva i skriveno, na samo dva mesta mogu naći podaci o srpskom i pravoslavnom poreklu Nikole Tesle.

Pored Crkve nalazi se i pravoslavno groblje, gde počivaju mošti i samih Teslinih rođaka.

1 / 4 Foto: Darko Zlojutro

U kući su se nekada nalazile peć, krevet, kolevka i neke stvari iz Teslinog vremena, danas je to malo drugačije. Tu se nalaze funkcionalne replike izuma, poput okretnog magnetnog polja, indukcionog elektromotora, transformatora, turbine i prikaza razlike između naizmenične i jednosmerne struje, odnosno Tesline i Edisonove.

Godišnje ovo mesto poseti preko 40.000 ljudi. Tesla je umro 7. januara 1943. godine u Njujorku u 86. godini.

foto: Darko Zlojutro

"Sve što sam napravio, napravio sam da pomognem ljudima, za dobrobit čovečanstva", rekao je Nikola Tesla i ovom rečenicom završićemo prvu reportažu u seriji iz rodnog mesta slavnog srpskog naučnika.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.