HOĆE DA ISTOPE SKULPTURU SIBINJANIN JANKA: A čovek koji ju je napravio je NAJVEĆI MAĐARSKI VAJAR!
Spomenik Sibinjanin Janku u Zemunu, Foto: Beta/Miloš Miškov

reagovanje

HOĆE DA ISTOPE SKULPTURU SIBINJANIN JANKA: A čovek koji ju je napravio je NAJVEĆI MAĐARSKI VAJAR!

Da li će stvarno one generacije koje dođu posle nas da se smeju ovim spomenicima, sklupturama?

Objavljeno:

Skluptura, koju je Beograd dobio na poklon od Mađarske, i to ona u liku Sibinjanin Janka izazvala je mnogo bure i negativnih komentara u javnosti. Neki su čak počeli i da prete kako će skulpturu "da istope". No, da li svi oni koji su se usudili da komentarišu imaju pravo na to? Kao i da li se razumeju u umetnost, i to u onu savremenu? Budući da je upravo ova skluptura delo živućeg, priznatog i nagrađivanog mađarskog vajara i zlatara, Ištvana Madraše.

Naime, ovaj umetnik svoja dela izlaže još od 1947. godine, a ne izrađuje samo sklupture, već i reljefe, razne ukrase za fasadu, kao i ukrase za unutrašnjost. Takođe, izrađuje i stvari povezane sa religijom. Dobitnik je nekolikoliko nagrada i priznanja za svoj stvaralački rad.

Iz tog razloga se pitamo da li skluptura Sibinjanin Janka postavljena u Zemun, uistinu nema nikakvu vrednost, kako su to mnogi okarakterisali na društvenim mrežama ili pak ima samo se radi o umetnosti na koju se naše oko nije naviklo? Ipak, živimo u gradu čiji spomenici datiraju iz nekih davnih vremena, te je i sam njihov izgleda drugačiji.

Na društvenim mrežama vodila se ozbiljna polemikama konkretno o spomeniku Sibinjanin Janku, a tu i tamo spomenuli su se i drugi spomenici postavljeni "u naše doba", među njima i onaj Patrijarhu Pavlu.

- Tužna svedočanstva vremena u kome živimo... Zamišljam nevericu budućih istoričara umetnosti i potomke kako nam se smeju - samo je jedan u nizu komentara na društvenoj mreži Tviter.

Da li će stvarno one generacije koje dođu posle nas da se smeju ovim spomenicima, sklupturama? Da li se mi smejemo onim zaostalim od prošlih generacija?

Bilo je dosetki i na tu temu na Tviteru:

- Nisam verovao da je moguće, da kao društvo zaglibimo u ovoliki primitivizan, da nam kič postane državna estetika. Nikada ovoliko srozani nismo bili. Neka nas je stid - iskren je jedan tviteraš.

Neki su bili brutalni sa komentarima:

Neki su čak rekli kako će ovi spomenici da budu istopljeni i pretvoreni u "prave" spomenika:

No, to nije sve, jedna tviterašica je za svoj Tviter nalog napravila "kompilaciju" modernijih spomenika u Beogradu pa napisala "Njihova želja je da Srbija liči na cirkus. Nemam drugo objašnjenje ili konkurs za najidiotskiju skulpturu."

U današnje vreme često se govori kako "umetnost može da bude sve". No, ovde se ipak radi o priznatijim svetskim umetnicima. Da li ovi spomenici zaista nemaju nikakvu estetsku i umetničku vrednost, kada izazivaju ovoliko negativnih komentara kod građana? Ili je to tek priča lajika koji se ne razumeju u tokove svetske istorije? Po čemu se ocenjuje umetnička vrednost sklupture? Možda tu ipak nešto više mogu da kažu stručnjaci u ovoj oblasti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.