DA LI SE SIBINJANIN JANKO TUŠIRA U KAVEZU? Osvanuo neobičan spomenik u Zemunu, Srbi su odmah udarili na sprdnju
U Budimpešti i Beogradu: Janos Hunjadi odnosno Sibinjanin Janko, Foto: Printscreen

može i ovako

DA LI SE SIBINJANIN JANKO TUŠIRA U KAVEZU? Osvanuo neobičan spomenik u Zemunu, Srbi su odmah udarili na sprdnju

Krst i zvono, požrtvovanost i poštovanje

Objavljeno:

Zvanična verzija priče ide ovako:

Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, prisustvovali su u Zemunu otkrivanju spomenika Sibinjanin Janku, koji je poznat i po mađarskom imenu Janoš Hunjadi.

Ader je rekao da je Janko Sibinjanin ceo život posvetio odbrani domovine od osmanskih osvajača, a da spomenik govori o žrtvi legendarnog vojskovođe i pobedi koja je izvojevana.

Podsećajući kako je odrastao kao paž na dvoru Stefana Lazarevića, Ader je govorio o životu i hrabrosti Sibinjanin Janka i njegovoj želji da protera Turke iz Evrope i oslobodi Srbiju i balkanski prostor.

On je rekao da nije slučajno što se na spomeniku nalaze krst i zvono.

"Krst i zvono, požrtvovanost i poštovanje. Nad statuom vidimo dva simbola. Krst je simbol žrtve Janoša Hunjadija za odbranu Evrope, a zvono za pobedu izvojevanu pod njegovim vođstvom", rekao je Ader pošto je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otkrio spomenik.

Janoš Hunjadi je sebe dao ovim prostorima, hrišćanskoj Evropi i našoj zajedničkoj istoriji i niko se nije takvim žarom borio za Balkan, Evropu i sve nas, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da toliko naroda tvdi da je Janko njihov, ali nema svađe oko toga, jer tog mađarskog velikaša, vlaškog porekla, rođenog u Rumuniji, uzdignutog u Srbiji - svi doživljavaju kao svog.

Međutim, reakcije na spomenik nisu izostale, pa pogledajte šta naši sugrađani misle o ovom spomeniku, pogotovo ako ga uporedimo sa onim u Budimpešti.

foto: Tanjug

BONUS VIDEO:

NAPAD NA VUČIĆA I NJEGOVE NAJBLIŽE SARADNIKE! Sinhronizovana akcija iz nekoliko centara, PRVA META JE BILA MAJKA SA ŠESTOMESEČNOM BEBOM!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.