ĆERKI KOMUNISTE U SRBIJI DOZVOLJENO DA TATI PODIGNE SPOMENIK BEZ PRAVOSLAVNIH SIMBOLA! Sud je doneo odluku!
Novi Pazar, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

IZBORILA SE

ĆERKI KOMUNISTE U SRBIJI DOZVOLJENO DA TATI PODIGNE SPOMENIK BEZ PRAVOSLAVNIH SIMBOLA! Sud je doneo odluku!

Nakon duge borbe, konačno je uspela

Objavljeno:

Gradsko veće Novog Pazara odobrilo je Nelici Grujić da pokojnom ocu Timotiju Vasoviću podigne nadgrobni spomenik bez pravoslavnih obeležja na groblju kod Petrove crkve u Novom Pazaru, objavio je danas radio Sto plus.Takva odluka doneta je krajem aprila, a po presudi Upravnog suda koji je uvažio žalbu Grujićeve i poništio prvobitno rešenje tog organa o zabrani podizanja spomenika koji odudara od pet modela koje je Srpska pravoslavna crkva (SPC) propisala za to groblje.

Ona je radiju Sto plus rekla da je već postupila po rešenju Gradskog veća i da je prošle nedelje, uz sitna ometanja pojedinaca, postavila obeležje na grob oca Timotija koji je preminuo 2016. godine.

"Dve godine je trajala borba za pravdu i na kraju je ona zadovoljena. Moj slučaj može da bude primer i ostalima da ne odustaju, da se bore za pravdu jer je ona dostižna, iako nekada mora da se dugo čeka", kazala je Grujićeva.

Nadgrobni spomenik Timotija Vasovića, komuniste i ateiste, od proleća 2017. godine nalazio se pored njegove grobnice jer nadležni nisu dozvoljavali da se postavi pozivajući se na ugovor sa SPC, kojim je ta verska organizacija odredjivala vrste obeležja koji se mogu podizati.

Zbog toga se Grujićeva žalila Gradskom veću koje je prvobitno usvojilo njenu žalbu, tvrdeći da je prekršen Ustav time što joj nije dozvoljeno da postavi spomenik bez hrišćanskih obeležja.

Medjutim, na to rešenje Veća žalila se i Srpska pravoslavna crkva pa je gradska vlada preinačila svoju prethodnu odluku i uvažila žalbu.

Nakon toga je Grujićeva pokrenula postupak pred Upravnim sudom koji je na kraju presudio u njenu korist navodeći da ugovor izmedju lokalne samouprave i Crkve nije u skladu sa lokalnom Odlukom o sahranjivanju i naložio Gradskom veću da joj dozvoli da postavi nadgrobno obeležje koje želi.

Srpska pravoslavna crkva može izjaviti žalbu na tu odluku, ali ona nije mogla da odloži izvršenje rešenja Gradskog veća.

Protojerej stavrofor SPC Tomislav Milenković ranije je govorio da je rodbina Timotija Vasovića bila blagovremeno obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika propisanim za to groblje.

"Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela. Groblje kod Petrove crkve je pravoslavno, a ne gradjansko", poručivao je Milenković.

BONUS VIDEO:

SPASAVANJE LADE SE PRETVORILO U KATASTROFU! Traktor nije uspeo, napravljena dupla šteta! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.