ISPRAVKA: Teslin intervju za „časopis Besmrtnost” iz 1899. nije autentičan
Retka slika sa nekom ženom: Nikola Tesla, Foto: Printscreen

ispravka

ISPRAVKA: Teslin intervju za „časopis Besmrtnost” iz 1899. nije autentičan

Ispravka

Objavljeno: 11:40h

Portal Espreso je datuma 11.07.2019. objavio tekst pod naslovom "ŽENE SU LUDELE ZA NJIM, A ON IH JE IZBEGAVAO CELOG ŽIVOTA: Tesla je posebno BEŽAO od žena s ovim NAKITOM", koji je sadržao netačne informacije.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" tekst je izmenjen, kao i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, Nedeljnik je ustanovio da je pomenuti intervju, prepun bizarnih odgovora, izmišljen, kao što je izmišljen i časopis „Besmrtnost“.

Portal Espreso se ovim putem izvinjava čitaocima.

Originalni tekst:

Uprkos činjenici da je jedan od najzaslužnijih umova čovečanstva čije inovacije su temelj današnjeg modernog sveta, ono što je javnost uvek intrigiralo je činjenica da je bio apsolutno imun na ženske čari. Nikola Tesla se nikad nije ženio, niti je imao zvaničnu devojku, ali žene su uprkos svemu ili možda baš zbog toga ludele za njim.

Kako ih je odbijao te zašto se nije ženio slavni naučnik je otkrio svom prijatelju, pesniku Lazi Kostiću.

Naime, njih dvojica su se redovno dopisivali, a Kostić mu je u jednom pismu predložio da se oženi Lenkom Dunđerski, jednom od najlepših i najobrazovanijih devojaka njihovog vremena. Ovu informaciju potvrdio je Pero Zubac u dokumentarcu o pesniku Lazi Kostiću. Zapravo, Laza Kostić je godinama bio zaljubljen u 30 godina mlađu Lenku te ju je, da bi se zauvek udaljio od nje, za ženu predložio Nikoli Tesli, u pismu koje mu je poslao.

Lenka Dunđerski
Lenka Dunđerskifoto: Printscreen

Na predlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila naslednica jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio samo ovo: "Brak me ne zanima. Ja sam se odavno venčao sa naukom."

Lenki je Tesla bio zanimljiv, a pošto je bio poznat i kao markantan i zgodan muškarac pred kojim je velika budućnost, bile su velike šanse da bi se ovaj brak ostvario samo da je Tesla pristao.

Smatrao je da bi seks bio poguban po njegov intelekt, da bi to ometalo njegov rad pa je živeo u celibatu. Jednom prilikom je rekao: "Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi."

foto: Printscreen

Iako mu se divio velik broj žena i bio omiljen i popularan među suprotnim spolom, on jednostavno nije želeo da ima kontakte s njima.

"Dvа su putа - mnogo ili nimаlo seksа. Sredinа služi zа obnаvljаnje ljudskog rodа. Previše seksа kod izvesnih ljudi pothrаnjuje i snаži vitаlnost i duh. Apstiniranje od seksа to isto čini kod drugih ljudi. Jа sаm izаbrаo tаj drugi put", kazao je Tesla novinaru u intervjuu za časopis "Besmrtnost" koji je dao iz 1899. godine u svooj laboratoriji u Kolorado Springsu.

Posebno je izbegavao žene koje su nosile bisere. Odbijao bi čak i da razgovara s njima. Bisere nije podnosio.

foto: Printscreen

Jedete li redovno i kvalitetno?

Koliko vremena posvećujete čitanju knjiga?

BONUS VIDEO:

PROMOCIJA KNJIGE RADISAVA RODIĆA SILOVANJE RAZUMA: Raja svedoči o svojoj borbi i stradanju za demokratiju (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.