OTKRIVEN RELJEF S LIKOVIMA SRPSKIH NAUČNIKA! Osim Nikole Tesle, na njemu su još trojica (FOTO)
Otkriven reljef u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, Foto: Espreso.co.rs

INSPIRACIJA ZA MLADE

OTKRIVEN RELJEF S LIKOVIMA SRPSKIH NAUČNIKA! Osim Nikole Tesle, na njemu su još trojica (FOTO)

Reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića

Objavljeno:

Reljef pod sloganom "Znanje je moć", otkriven je juče u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari sa likovima najvećih srpskih naučnika!

Naime, Teslina naučna fondacija sa sedištem u Filadelfiji je Srbiji poklonila reljef sa likom Nikole Tesle, Milene Marić, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića.

1 / 9 Foto: Espreso.co.rs

Inače, reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića.

Takođe, simbolično, na dan Teslinog rođenja 10. jula, kao i na Dan nauke, svečano je otkriven, a otkrili su ga studenti i inovatori.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Na ovaj način odata je počast velikanima srpske nauke, uz ohrabrenje i podršku mladim ljudima u Srbiji da inoviraju, prate i realizuju svoje snove.

Prvobitno se prisutnima obratila V.D. direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović-Grković, koja se zahvalila Teslinoj naučnoj fondaciji na ovom poklonu, podsetivši da se NTP Beograd za četiri godine razvio u novo tehnološko jezgro grada koje ima ključan uticaj na razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.

V.D. direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović-Grković
V.D. direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović-Grkovićfoto: Espreso.co.rs

Rezultati NTP Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija koje radno angažuju preko 700 inženjera, pokazuju da možemo stvoriti uslove kako bi mladi, obrazovani ljudi ovde mogli da relizuju svoje ideje, ostvare svoju egzistenciju i snove. Postavka ovog reljefa i saradnja sa Tesla fondacijom dodatno će motivisati mlade za tehnološko preduzetništvo i osnažiti veze srpske naučne zajednice, spajajući kroz lik i delo naših najvećih naučnika inovatore širom sveta”, istakla je Gordana Danilović-Grković.

Ovom svečanom prisustvovao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Vladimir Popović, koji je istakao da je važno negovati tradiciju, da imamo ljude koji se razlikuju od drugih i da Srbija ima razloga da se ponosi svojom naukom.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Vladimir Popović
Državni sekretar u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Vladimir Popovićfoto: Espreso.co.rs

Negovanjem tradicije pokazujemo da nismo svi isti, da više ne živimo u prošlosti već da imamo ljude koji nas razlikuju od nekih drugih. Moramo da se menjamo, ne može svima sve da odgovara pogotovo sistem, jer uvek ima zadovoljnih i nezadovoljnih, što je normalna stvar", kaže Popović.

Takođe, prisutnima se posredstvom Skajpa obratio iz SAD-a, osnivač i predsednik Tesla naučne fondacije, Nikola Lončar koji je kazao koliko je stara ideja o reljefu.

Osnivač i predsednik Tesla naučne fondacije Nikola Lončar
Osnivač i predsednik Tesla naučne fondacije Nikola Lončar foto: Espreso.co.rs

Ideja da se uradi ovakav reljef stara više godina, a da je NTP Beograd jedna od tri ustanove u Srbiji koja je dobila ovu statuu. Druge dve su SANU i novosadska Matica srpska," objasnio je Lončar.

Događaj u Naučno-tehnološkom parku Beograd okupio je predstavnike naučne zajednice, kao i oko 60 akademaca, polaznika studenstkog kampa ParkUP koji su tog dana u tehnološkom parku na Zvezdari započeli intenzivni petodnevni program obuke za uspešni razvoj startapa.

Rešite anketu!

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.