JOVANKA BROZ I NIKOLA TESLA BILI SU ROĐACI! Ovaj SRPSKI JUNAK im je KRVNA VEZA, a NAPOLEON ga je ODLIKOVAO
Nikola Tesla, Tomo Budisavljević i Jovanka Broz, Foto: Wikipedia

SUDBINA!

JOVANKA BROZ I NIKOLA TESLA BILI SU ROĐACI! Ovaj SRPSKI JUNAK im je KRVNA VEZA, a NAPOLEON ga je ODLIKOVAO

Srpski sveštenik i junak kao spona Jovanke i Nikole...

Objavljeno:

Jovanka Broz, supruga doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i slavni naučnik Nikola Tesla osim što vuku korene iz Like, njih spaja i jedno junačko ime, a to je Tomo Budisavljević!

Sveštenik Tomo Budisavljević (1777-1840), pradeda je Nikole Tesle i rođak Jovanke Broz (devojački Budisavljević).

Tomo je bio pravoslavni sveštenik i major koji je čuvao granicu od Turaka i kome je lično Napoleon 1811. godine okačio na grudi francuski Orden časti.

Budisavljevići su mahom bili sveštenici te je Tomo samo krenuo stazama svojih predaka. Školovao se u čuvenoj Viličkoj školi, i rano je primio parohiju (po grčko-istočnoj terminologiji - parohiju) u Krbavskom selu Jošan i tu je ostao sve do 1805. godine.

Tomo Budisavljević od 1814. godine pa sve do smrti 1825. godine, zauzimao je položaj protoprezvitera ličkog.

Crkva svetog Ivana u Jošanu, postoji od 15. veka, doturskog doba, tada pod Krbavskom biskupijom. Služila je katoličkim vernicima hrvatskog sela Jelšane, kasnije prozvanog Jošan.

Uživao je veliki ugled kod parohijana, a postoji predanje da je Toma pre podne obavljao službu u crkvi, a kasnije predvodio četu Krajišnika u ratu protiv Turaka.

Sa ocem Markom, bratom Petrom (koji kasnije, 1805. gine kod Verone u Napoleonovoj vojsci), još devet Budisavljevića i oko 500 graničara učestvovao je u ratu između Austrije i Turske 1787. godine.

Potukli su tursku vojsku kod Ključa i Prijedora i zbog toga im otac od cara dobija plemstvo, sa prideom Prijedorski. Na titulu su imali pravo i potomci.

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu čuva se cirkularni protokol prote Tome od 1820. do 1824.

foto: Wikipedia

Portret Tome Budisavljevića, koji je naslikao Pavel Đurković, predan je kasnije Milutinu Tesli, ocu Nikole Tesle.

Toma je bio pradeda slavnom naučniku Nikoli Tesli, jer je njegova kćerka Sofija bila majka Tesline majke, Georgine.

U knjizi Prepiska Đenerala Budislava Budisavljevića iz 1911. je sačuvano jedno pismo prote Milutina Tesle od 14. maja 1874., sinu generala Bude, Aleksandru.

U pismu, pored ostalog stoji i ovo:

"Supruga moja, unuka Kavalira Prote Budisavljevića, tvoja srodnica, dobro se drži i milo te pozdravlja... Dece imam, jednog sina (Nikolu) koji je svršio višu realku, i tri kćeri od kojih jedna se skoro udala u dobru kuću, neznam još, oćeli joj muž biti beamter ili popo! Sad moj dragi pesniče, ja ti srdačno zahvaljujem na stihovima i bratskoj čestitki! Ostajem ljubeći te u duhu i pozdravljajući. Tvoj revni poštovatelj i brat Milutin Tesla, Protopr. namjestnik".

foto: Profimedia

Tomo je odlikovan je od Napoleona, ordenom Legije časti, viteškim krstom počasne legije.

Postoji i priča da je Napoleon lično 1811. odlikovao protu Tomu. Pošto je dobio orden reda kavalira, i u navedenom pismu je nazvan kavalirom. Na Tominom portretu se na poprsju vidi i taj orden. Još dva odlikovanja (malu zlatnu medalju za zasluge) Tomo je primio od austrijskog cara Franje II.

Jovanka Broz svojevremeno je govorila o Tomi Budisavljeviću i svojim rodbinskim vezama sa Nikolom Teslom.

foto: Profimedia

"Tesla je moj rođak po njegovoj babi po majci. Baba Teslina zvala se Sofija Budisavljević i ona je srodnica mog oca. Rođena je u kući u kojoj sam se ja rodila u selu Pećanima u Lici. Ona se udala za protu Mandića. To je deda Teslin. Sofija je rodila Teslinu majku koja se zvala Đuka. I po toj Teslinoj majci i babi, Tesla je moj srodnik. Moja porodica je održavala stalno te veze rodbinske s Teslinim ocem, Milutinom Teslom. On je bio sveštenik u selu Smiljanu u Lici kod Gospića. Moj otac je još kao mladić otišao u Ameriku. Nije ga beda oterala, nego su njegovi stričevi bili tamo. Moj otac se u Americi često viđao sa Teslom i o tome nam je pričao".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.