GOREĆE NEBO I ZEMLJA! Objavljena najopširnija PROGNOZA ZA LETO - od MAJA DO OKTOBRA!
Očekuje nas vruće leto, Foto: Beta

vremenska prognoza

GOREĆE NEBO I ZEMLJA! Objavljena najopširnija PROGNOZA ZA LETO - od MAJA DO OKTOBRA!

Proleće 2019. u našem delu sveta ocenjuje se, prema podacima američkog NOAA, kao "bitno toplije od proseka". Isto toliko više temperature od proseka našem delu Evrope predviđa i evropski ECMWF, posebno za jul i avgust

Objavljeno:

Za prošlu godinu svetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovek na planeti Zemlji sistematski meri meteorološke prilike.

To što nije bila reč o najvrućoj godini ikada zabeleženoj, nije neka uteha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promena. Odnosno, poslednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmerenih.

Ove godine prvi kvartal širom sveta bio je treći najtopliji u 140 godina merenja. Toplije su bile samo godine 2016. i 2017., a mart koji je u Australiji bio rekordno vruć, paklen, koji je u Vijetnamu zabeležen temperaturni rekord svih vremena, u Evropi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Na svetskom nivou bio je to drugi najtopliji ikada.

Polako se stvara slika onoga što Evropu, tako i Balkan, očekuje ovoga leta. Za jugoistočnu Evropu IBM-ov "The Weather Company" predvideo je pre nekoliko nedelja da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od proseka, ali da će jun već biti znatno topliji od proseka, iako još uvek kišovitiji nego što je uobičajeno.

IBM-ov model za jul pak najavljuje i toplije i suše od proseka, odnosno leto kakvo pamtimo poslednjih godina. Kad je reč o temperaturnim rekordima, ovdašnji prostori poslednjih se godina savršeno uklapaju u ono što se događa širom Evrope, što nije neka sreća. Mostar je tako 19. juna 2013. bio najtopliji grad na kontinentu s 41°C – već u 10 sati prepodne. Rekord je 7. decembra 2010. postavio i Senj, sa svojih 18°C, neko će reći "pa šta onda", ali samo dok ne pročita da je takva decembarska temperatura izmerena u 8 ujutro.

Užasne vrućine posebno su bile učestale u leto 2017., kada je 2. avgusta na Aerodromu Resnik kod Kaštel Štafilića izmereno rekordnih 42,3°C, usto još s izrazito visokom vlažnosti vazduha. Taj dan i inače je i širom Hrvatske bio rekordno vruć u čak 11 gradova i mesta.

Proleće 2019. u našem delu sveta ocenjuje se, prema podacima američkog NOAA, kao "bitno toplije od proseka". Isto toliko više temperature od proseka našem delu Evrope predviđa i evropski ECMWF, posebno za jul i avgust. U Europi će, prema tim prognozama, najgori biti jul, i to središnji deo Španije i potez od Crnog mora preko Rumunije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije i dela Poljske. U tim delovima predviđaju se najveće temperaturne anomalije.

ECMWF predstavio je pre nekog vremena karte s prognozama temperaturnih i oborinskih odstupanja za Evropu od meseca do meseca.

Maj

Na karti se vidi da se za naše krajeve predviđa da će ovaj mesec biti do 1,5°C hladniji od proseka. Padavine bi takođe trebalo da budu puno veće od proseka, što se do sada savršeno obistinilo.

Prognoza za maj
Prognoza za maj foto: ECMFW

Jun

Ovaj mesec prema ECMWF-ovim modelima, biće u skladu s prosecima. Toplije će biti, i to do pola stepeni što se samo čini zanemarivim. Kiše će biti nešto više od uobičajenog.

Prognoza za jun
Prognoza za junfoto: ECMFW

Jul

Od Jadranskog mora sve do središnjog Balkan prosečna temperatura ovog jeseca biće do 1°C viša od proseka, prognozira ECMWF, što će se itekako osetiti. Vrućine će biti sve gore i gore, sve do severa Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C nadprosečno topliji jul, što već spada u kategoriju da će "goreti nebo i zemlja". Padavina će biti nešto manje od proseka, ali ne toliko izraženo.

Prognoza za jul
Prognoza za jul foto: ECMFW

Avgust

Po celom Balkanu za ovaj mesec predviđaju da će biti najmanje 1°C topliji od proseka, a najgore će biti u Vojvodini, delovima Rumunije i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara, jer će avgust biti i nadprosječno suv.

Prognoza za avgust
Prognoza za avgust foto: ECMFW

Septembar

Leto s septembrom neće prestati. Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši nego za avgust, a suša će kroz mesec biti sve gora, posebno u potezu uz celi severni Jadran; od Istre do Albanije.

Prognoza za septembar
Prognoza za septembar foto: ECMFW

Oktobar

Više temperature od proseka nastaviće se i kroz jesen. No, tu se na kartama, što se padavina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično; da bi po unutrašnjosti Istre, Like, Hercegovine i Dalmacije suša mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito. A to je već slika povremenih žestokih proloma oblaka i oluja kakvu pamtimo upravo proteklih godina, doduše više tokom avgusta.

Prognoza za oktobar
Prognoza za oktobar foto: ECMFW

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media