INICIJATIVA MLADIH SE OGLASILA: Zaustaviti linč protiv pekare “Roma” u Borči
Zaustaviti linč protiv pekare “Roma” u Borči, Foto: YIHR

az!

INICIJATIVA MLADIH SE OGLASILA: Zaustaviti linč protiv pekare “Roma” u Borči

Njihovo saopštenje prenosimo vam u celosti

Objavljeno:

Nekoliko desetina žitelja Borče protestovalo je danas ispred pekare "Roma" u jednoj od centralnih ulica ovog beogradskog naselja.

Njihov revolt izazvala je fotografija jednog od vlasnika ove pekare objavljena na Fejsbuku na kojoj se vidi kako u samom centru Beograda širi prste preko grudi u znak orla, simolba tzv. Velike Albanije.

Ovim povodom oglasila se i Inicijativa mladih za ljudska prava. Njihovo saopštenje prenosimo vam u celosti:

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) najoštrije osuđuje nasilje i pretnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom pekare “Roma” u beogradskom naselju Borča, a koja je u subotu 27. aprila bila pod opsadnim stanjem huligana koji su pretili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pesme, a kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare. Kako se ovakvi napadi ne bi ponovili, zahtevamo hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su juče pokušali da u potpunosti spreče rad pekare “Roma” i prete da će je ponovo okupirati ukoliko krene sa radom. Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijom tužilaštva, policije i sudova. Važno je napomenuti da su osobe koje su bile prisutne predstavnci organizacije Levijatan kao i narodni poslanik Srđan Nogo koji su od ranije poznati po pretnjama i targetiranju političkih protivnika.

Ne manje važno, kao društvo koje je svako malo ophrvano deklarativnim narativima vlasti i opozicije protiv nasilja, shodno tome mora pokazati solidarnost prema žrtvama nasilja. Posebno imajući u vidu da je pekara “Roma” prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugroženim grupama, pozivamo sve kojima je stalo do ravnopravnosti u Srbiji da nađu način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad. Podsetimo, poziv na linč vlasnika pekare “Roma” Mona Đuraja nastao je nakon poziva preko jedne od grupa na društvenim mrežama kada je objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari koji pokazuje rukama dvoglavog orla kao albanski nacionalni simbol. Fotografija je nastala 2017. godine ali je zloupotrebljena kao provokacija i okidač za okupljanje nasilnika. Međutim, upozoravamo da isticanje nacionalnih simbola predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje.

Pre skoro pet godina nakon prekida fudbalske utakmice Srbija-Albanija održane 14. oktobra 2014. godine, usledio je veći broj napada na objekte čiji su vlasnici uglavnom Albanci i Goranci. Paljenje i demoliranje objekata dogodilo se u nekoliko gradova u Srbiji, najviše na teritoriji Vojvodine što je Inicijativa dokumentovala u svom izveštaju nakon obilaska istih objekata. Iako je prema pisanju VOICE-a iz marta 2016. godine, formirano 5 predmeta u tužilaštvima o paljenju pekara širom Vojvodine i izrečena 1 vaspitna mera maloletniku, odbačena 1 krivična prijava - niko od 62 osobe koje su identifikovane od strane policije kao počinilac nije krivično gonjen. Nisu otkriveni ni počinioci najtežih napada – u Staroj Pazovi i Somboru u kojima su bili ugroženi ljudski životi. U kvalifikovanju ovih krivičnog dela, mora se imati u vidu da ovi napadi nisu bili usmereni samo na privatno vlasništvo niti na vlasništvo verskih zajednica, već su bili i ozbiljan udar na međuetničke odnose u Srbiji.

Na kraju, zahtevamo da se sve političke partije odrede prema nasilju nad pekarom “Roma” bez standardnih relativizacija, a od izvršne vlasti da pokaže da “etničko razgraničenje” u komšiluku, odnosno u Borči ne predstavlja zvaničnu politku Srbije i da takvo ponašanje neće biti prećutano niti tolerisano.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.