DOBRILA SE VRAĆA KUĆI I TO KAKO! Beloglavi sup nikako nije hteo da dođe u Srbiju, morao je da interveniše AMBASADOR
Ptica će po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu prvo proći carinsku i veterinarsku kontrolu, Foto: Facebook printscreen

deportacija

DOBRILA SE VRAĆA KUĆI I TO KAKO! Beloglavi sup nikako nije hteo da dođe u Srbiju, morao je da interveniše AMBASADOR

Turska avio kompanija je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda

Objavljeno:

Najpoznatiji srpski beloglavi sup, Dobrila u petak popodne vraća se sa svog "proputovanja" iz Turske, i sleće na surčinski aerodrom "Nikola Tesla".

Beloglavi sup Dobrila prošlog proleća se izlegla na liticima Uvca, a krajem 2018. pronađena je iznemogla i promrzla na jugu Turske. Iako je ozdravila u međuvremenu, i to dovoljno da je mogla da poleti i odleprša u slobodu – nije htela.

Sada je bukvalno deportuju, ali sa nezamislivim počastima.

U organizaciju njenog prenosa, prvo do Beograda, onda do Uvca, uključile su se mnoge institucije i iz Srbije i iz Turske, uz nju će neprekidno biti veterinari, a u čitavom procesu posreduje čak i ambasador Turske u Srbiji, Tanžu Bilgič.

Ptica će po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu prvo proći carinsku i veterinarsku kontrolu, nakon čega će direktno biti prenesena u prihvatilište u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac". Pre zbrinjavanja ptice biće izvršen veterinarski pregled, na osnovu koga će biti urađen odgovarajući izveštaj, a zatim i dalje stručno praćenje tokom boravka u prihvatilištu sve do sticanja uslova za povratak ptice u prirodu - objasnili su za "Blic" iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Odluku o spremnosti ptice za povratak u prirodu doneće veterinari.

Povratak ptice avionom je jedini način da se ptica vrati kući, kažu iz Zavoda, budući da je u nekoliko navrata bila zbrinjavana od strane turskih veterinara, a i meštani su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti.

Turska avio kompanija je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak 12. aprila, u kasnim popodnevnim satima, a o njenom putovanju avionom planiraju da snime dokumentarni film.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.