OTROVANI POSLEDNJI BELOGLAVI SUPOVI U BLAGAJU! Pa ko je normalan mogao ovo da uradi???
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen

NEČUVENO

OTROVANI POSLEDNJI BELOGLAVI SUPOVI U BLAGAJU! Pa ko je normalan mogao ovo da uradi???

Nakon patološkog pregleda ženke Lili utvrđeno je da je ptica najverovatnije otrovana

Objavljeno:

Omladinski klub "Novi Val" Blagaj saopštio je u petak da je uginuo poslednji par beloglavih supova u BiH, koji se nalazio u Eko centru Blagaj.

- Ovo je bio jedini par beloglavih supova u BiH (ženka Lili i mužjak Jablan). Sada imamo samo prelete tih izuzetnih ptica iz Hrvatske i Srbije - kazao je predsednik Omladinskog kluba "Novi Val" Adnan Đuliman, dodavši kako taj klub trenutno radi na reaktivaciji dozvole iz 1983. godine za hranilište za beloglave supove koje se nalazi na području Podveležja.

Inače, nakon patološkog pregleda ženke Lili utvrđeno je da je ptica najverovatnije otrovana, a iz spomenutog kluba poručuju da nastavljaju s projektom vraćanja beloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu i da ih ovakve stvari "sigurno neće obeshrabriti". Pored toga, upozoravaju kako su u zadnjih 20 dana primili veliki broj informacija koje su vezane za trovanje pasa i mačaka na širem području Mostara, ali i Federacije BiH.

- U razgovorima s partnerskim organizacijama dobili smo takođe informacije da je trovanje životinja postalo uobičajeno i da se ovakvim radnjama mora stati u kraj - poručuju iz Omladinskog kluba "Novi Val" Blagaj. Beloglavi sup je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova s rasponom krila od 2,40 do 2,80 m. Dužina ptice je oko 100 cm, a može doseći masu između 6 i 13 kg. Očekivani životni vek im iznosi 30 do 40 godina. Beloglavi sup živi u južnoj Evropi, severnoj Africi do severozapadne Indije, Tibeta i Mongolije. U Evropi staništa su im u brdovitim područjima, dok drugde žive i na ravnicama.

Bonus video

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs/ Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.