AVANTURA JEDNOG BELOGLAVOG SUPA: Rodio se u SRBIJI, završio je kod otmičara u IRAKU, a EVO GDE JE SADA! (FOTO)
Foto: Facebook printscreen

retka vrsta!

AVANTURA JEDNOG BELOGLAVOG SUPA: Rodio se u SRBIJI, završio je kod otmičara u IRAKU, a EVO GDE JE SADA! (FOTO)

Čudnim spletom okolnosti ptica po imenu Sadam završila je u zarobljeništvu gde se nalazi duže od mesec dana

Objavljeno:

Beloglavi sup iz Srbije doživeo je neverovatnu sudbinu - zarobljen je u Iraku, i malo je falilo da se nikada ne vrati sa puta odrastanja na koji je krenuo, dok su sada za to šanse dobre.

Čudnim spletom okolnosti ptica po imenu Sadam završila je u zarobljeništvu gde se nalazi duže od mesec dana, ali se o njenoj sudbini saznalo od jednog iračkog entuzijaste kog je kontaktirao „otmičar“ ptice.

Kako je na svom „Fejsbuku“ preneo Fond za zaštitu ptica grabljivica, Iračanin Omar Al Šekili oduzeo je Sadama od otmičara i ptica je smeštena u jednom iračkom lovčakom društvu. Kako su napisali iz Fonda, deluje da je Sadam dobro.

U slučaj „otmice“ srpskog supa upućeni su i Društvu za zaštitu ptica Srbije. Iz tog društva kažu da su takođe u kontaktu sa Omarom i da pokušavaju da urade sve da se ptica pusti, ali da tog čina još nije došlo.

Predsednik društva Milan Ružić, kaže da je izvesno da je otmičar planirao da traži otkup za pticu, ne bi li je pustio.

- Pošto je uhvatio pticu, video je da ona ima prsten, ali i markicu na krilu. Na prstenu piše „Prirodnjački muzej Beograd“ i on je verovatno pomislio da ptica fizički nekome pripada, a u toj situaciji nije čudno da ljudi iz tog kraja sveta traže da im se uplati otkup da bi pustili pticu - kaže Ružić.

Ružić kaže da je ptica povređena, ali da je mogla biti uhvaćena i zato što je mlada i neiskusna.

- Mi smo videli prve slike ptice i ona je imala vrlo čudne povrede na krilima. Verovatno je da je na nju pucano i to mogu biti rane od sačme. Sigurno je bila iznemogla kada ju je otmičar pronašao- kaže Ružić.

Kako dodaje, Sadam je star godinu dana i izlegao se u Srbiiji, gde je i prstenovan, a onda kao i svaki drugi sup krenuo da luta.

- Mladi supovi lutaju do pete, šest godine starosti i bitno im je da steknu iskustvo, da nauče snalaženje u prostoru, a tek nakon tog perioda se vraćaju tamo gde su se izlegli - priča Ružić.

On napominje da ovo sigurno nije prvi srpski sup koji je stigao tako daleko, ali da jeste prvi, za kog, igrom slučaja znamo.

- Supovi poreklom sa Balkana idu i do Izraela, gde je situacija povoljna zbog hranilišta, ali stižu i do Iraka i Sirije- napominje Ružić.

Supovi koji prođu svoju rutu Bliskim istokom vraćaju se kući, a u Srbiji oni žive u kanjonu Uvca kod Nove Varoši, gde je najveća kolonija ove ptice na Balkanu, kao i u kanjonima Trešnjevice i Mileševke. Ova moćna ptica dolazi iz porodice orlova, a za svoja gnezda bira litice u kanjonima. U pitanju su lešinari i često ih nazivaju čistačima prirode, dok sup važi za našu najveću pticu sa rasponom krila do čak 2,8 metara. Sup je bio vrlo ugrožen kod nas, ali poslednjih godina ga je sve više i on je strogo zaštićena vrsta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.