VLADIMIR JE SRBIN KOJI STUDIRA NA KEMBRIDŽU I ŽELI DA SE VRATI U SRBIJU: Ovo su njegovi motivi! (VIDEO)
Mnogi odlaze iz zemlje u nadi za boljim životom, kvalitetnijim studijama i boljim životom, Foto: Stefan Kojić

priča jednog studenta

VLADIMIR JE SRBIN KOJI STUDIRA NA KEMBRIDŽU I ŽELI DA SE VRATI U SRBIJU: Ovo su njegovi motivi! (VIDEO)

Vladimir je dobio stipendiju za prestižni Univezitet Kembridž

Objavljeno:
Jelena Čabović

Nakon završene Matematičke gimnazije u Beogradu Vladimir Milenković je dobio stipendiju za Kembridž Univezitet i uputio se na dalje školovanje s namerom da se jednog dana vrati u Srbiju i to znanje iskoristi i primeni.

Ovaj ambiciozni momak je za Espreso pričao o svojim osvojenim medaljama, studiranju na Kembridžu, ali i motivima vraćanja u Srbiju.

Mnogi odlaze iz zemlje u nadi za boljim životom, kvalitetnijim studijama i boljim životom.

Inače, najnovija istraživanja organizacije Srbija 21 pokazuju da oko 450.000 mladih do 29 godina razmišlja da ode iz Srbije.

Početkom godine, istraživanje koje je rađeno na 11.000 studenata pokazalo je da svaki treći student planira da ode u inostranstvo posle završetka sudija, a da polovina njih ne razmišlja da se vrati. Drugo istraživanje, koje je tokom jula sprovela organizacija Srbija 21, pokazuje da 1,2 miliona građana Srbije razmišlja da ode. Od ukupnog broja onih koji bi da odu, gotovo polovina ne planira da se vrati.

Kofere bi da spakuje 450.000 mladih - 36 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 29 godina, a mnogi od njih ne planiraju povratak.

Vladimir je svoje kofere spakovao odmah po završteku gimnazije i uputio sa na trogodišnje studije na Kembridž, ali nije jedan od brojnih mladih koji su otišli i ne planiraju da se vrate. Student je druge godine na odeljenju za kompjutersko programiranje, a planira da upiše master i doktorske studije.

-Postoji tradicija od 2012. godine da se đaci matematičke gimnazije prijavljuju za studiranje na Kembridžu. Jedna godina studiranje na tom Univerzitetu košta 40.000 funti, a retko koje dete iz Srbije ima mogućnosti da to plati, pa smo mi odlučili da se prijavimo za stipendiju. Ceo proces izgleda tako što na Kembridžu imate intervju i tada oduče da li žele da nas prime ili ne. Ako nas prime, onda pišemo raznim fondovima i pokušavamo da ih motivišemo da nam daju stipendiju. Ja sam bio jedan od njih koji je imao tu sreću da dobije stipendiju -započinje priču za Espreso Vladimir kome su osvojene medalje na takmičenjima iz matematike zaista bile odskočna daska za prijem u Kembridž.

Oktrio nam je i da ga najviše privlače teorijske stvari i posao na akedimiji, te da ne bi voleo da radi u korporaciji. S obizrom na to da se studiranje na Kembridžu sastoji iz tri terma u toku godine - svaki traje po dva meseca, a između toga imaju raspuste.

Slobodno vreme Vladimir najviše voli da provodi u Srbiji. Za njega je život u Srbiji i dalje i mnogo lepši nego život vani, a izneo je i svoje lično mišljenje o odlivu mozgova.

- Verovatno je problem finansijske prirode i mislim da je to za sve mlade ljude veliki motiv za odlazak u inostranstvo - kaže Vladimir, a za kraj je dao savet mladima:

-Treba da apliciraju za neke stipendije, završe fakultete i da se sa tim znanjem i kontaktima vrate u Srbiju. Oni koji sada studiraju će imati bolje pozicije i prilike za posao kasnije, nego sada. Bićemo srećniji ovde nego tamo - poručio je Vladimir Milenković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.