NASELJE STEPA STEPANOVIĆ NE SPAVA: Protestom blokirali Slaviju na dva sata!
Foto: Printscreen/youtube

ne predaju se

NASELJE STEPA STEPANOVIĆ NE SPAVA: Protestom blokirali Slaviju na dva sata!

Sve do 14 sati bio je onemogućen prilaz vozilima iz Nemanjine ulice ka kružnom toku

Objavljeno:

Članovi Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović protestovali su na Slaviji zahtevajući da im se umesto crkve u tom naselju izgrade škola, vrtić, dom zdravlja i tržni centar.

Oko 200 stanara, tačno u podne blokiralo je deo kružnog toka na Slaviji, kod Mekdonaldsa. Sve do 14 sati bio je onemogućen prilaz vozilima iz Nemanjine ulice ka kružnom toku, dok su vozila iz drugih smerova mogla nesmetano da prolaze Slavijom.

Povod za protest pod nazivom "Jeste li i vi prevareni?" je namera SPC da na parceli gd ej eprvobitno bila planirana gradnja Doa zdravlja izgradi crkvu brvnaru i parohijski dom.

- Kada smo kupovali stanove obaćali su nam da će sagraditi dve škole, dva vrtića, Dom zdravlja, tržni centar i pijacu - kazali su predstavnici udruženja.

- Izborili smo se za školu i vrtić, ali ništa od drugih obećanih sadržaja nije izgrađeno. Otvorli su nam ambulantu od 500 kvadrata i rekli da nam je to dovoljno, iako u "Stepi" ima 4.500 stanova. sad žele da grade crkvu. Mi s eprotiv crkve ne borimo, jer smo i mi pravoslavci, ali se borimo protiv prevare. I prema urbanističkom projektu urađenom 2010 i 2013. parcela na kojoj se sada gradi Hram, bila je planirana izgradnja zdravstvene ustanove. A Zakonom o restituciji, na osnovu koga je ovo zemljište 2015. ustupljeno crkvi, jasno kaže da se u procesu vraćanja imovine ne daje zemljište namenjeno za gradnju objekata javne namene.

Najavili su i da neće prestati sa borbom koju vode sve dok nadležni ne ispune ono što su im obećali. Da podsetimo, članovi ovog udruženja protestovali su i protiv izgradnje benzinske stanice u ovom naselju.

TRANSPARENTI

STANARI su na saobraćanicu izašli sa malom decom u kolicima i rukama, ali i s akućnim ljubimcima. Sve vreme protesta zviždali su u pištaljke, nosili balone i transparente na kojima je pisalo "Hoću Dom zdravlja, platili smo", "Hoću, školu, platili smo", "Hoću Dom kulture, platili smo", "Hoćemo pijacu, platili smo" i druge.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.