ŠTA BI S LETOM OVE GODINE? Srbija opet u crvenom meteoalarmu, KIŠA I PLJUSKOVI, ali to nije sve!
Foto: Fonet

vremenska prognoza

ŠTA BI S LETOM OVE GODINE? Srbija opet u crvenom meteoalarmu, KIŠA I PLJUSKOVI, ali to nije sve!

Početak radne nedelje dočekaćemo na prijatnoj letnjoj temperaturi

Objavljeno: 19:04h

U Srbiji se taman zaređalo nekoliko letnjih dana, a meteorolozi već najavljuju nove padavine. U svakom slučaju, dani vikenda bi trebalo da budu topli i sunčani, sa temperaturom od 26 do 30 stepeni, dok se od ponedeljka uveče očekuje pojačana oblačnost i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Takvo vreme je u skladu sa najavama meteorologa da nas do kraja jula očekuje smena toplog i nešto hladnijeg vremena za ovo doba godine.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da ćemo na pet, šest dana letnje temperature u julu mesecu imati dan ili dva kišu.

- To je naše prosečno leto. U svakom slučaju, do kraja meseca ne bi trebalo da bude dužeg tropskog talasa - kaže on.

Letnji vikend pred nama

Ipak, ako je sudeći po vremenu koje nas očekuje ovog vikenda, u Srbiju je bar na kratko stiglo pravo leto. Do kraja dana biće sunčano i toplo vreme, bez padavina. Maksimalna temperatura će se kretati od 26 do 30 stepena, dok će u Beogradu dostići 30 podeok.

Slična situacija se očekuje i u nedelju, kada će biti sunčano i umereno toplo vreme, u skladu sa prosečnim letnjim temperaturama kod nas. Tek popodne, najavljuju meteorolozi, očekuje se promena vremena.

- Sredinom dana u zapadnim, a popodne i uveče u južnim i jugozapadnim delovima Srbije očekuje se razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. U ostalim delovima zemlje biće vedro, sa temperaturom od 26 do 30 stepeni - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

U ponedeljak uveče ponovo kiša

Početak radne nedelje dočekaćemo na prijatnoj letnjoj temperaturi, ali takvo vreme će se zadržati samo u prvom delu dana.

- Vrlo slično vreme od početka nedelje, sunčano i toplo. Sredinom dana, na zapadu zemlje, očekuje se pojava pljuskova sa grmljavinom. U toku večeri na zapadu i severozapadu nešto jače naoblačenje praćeno pljuskovima i grmljavinom - kaže Đurić, dodajući da će se u toku noći takvo vreme širiti na ostatak Srbije.

Drugog dana radne nedelje, u utorak, očekuje nas promenljivo oblačno vreme, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. Dobra vest je da će već tokom noći ka sredi doći do razvedravanja.

Meteorolozi najavljuju da će to biti ujedno i poslednji hladniji talas praćen padavinama, makar za sad, te nas u ostatku nedelje očekuje toplo letnje vreme sa temperaturama oko 30 stepeni.

Oprez: Jako UV zračenje

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije prognoza UV indeksa za ovu nedelju je vrlo visoka. Đurić kaže da je normalno da zračenja budu dosta visoka u ovom periodu, da vrednosti idu iznad osam čak i danima kada je temperatura nešto niža od uobičajene.

UV zračenje
UV zračenje foto: Printscreen/RHMZ

- Zbog toga je vrlo važno da se u periodu od 10 do 17 sati, ukoliko moramo da boravimo na suncu, na adekvatan način zaštitimo koristeći kreme, šešire, naočare za sunce - kaže on, dodajući da treba imati u vidu da je UV zračenje posebno visoko na planinama.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.