REŽIM REŠIO DA PRITISNE I NOVINARE I SUD: Ima li medijskih sloboda u Srbiji? (VIDEO)
Foto: Printskrin / Kurir.Tv

ZGRADA KOLARČEVE ZADUŽBINE

REŽIM REŠIO DA PRITISNE I NOVINARE I SUD: Ima li medijskih sloboda u Srbiji? (VIDEO)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Ambasada Australije u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji organizuju na Kolarcu konferenciju “Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji - šta je sledeći korak?“

Objavljeno: 14:40h

Za kraj prvog panela o medijskim slobodama govorio je i sudija Apelacionog suda Miorag Marić.

10.48 - Nakon toga prisutnima se obratio Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

"Ohrabruje vest da je tužilaštvo uputilo zahtev policiji da identifikuje napadače. Sa druge strane obeshrabruje odsustvo MUP sa ovog skupa", rekao je između ostalog Sejdinović.

10.36 - Branko Stamenković, zamenik jvanog tužioca obratio se prisutnima i istakao značaj međunarodnog iskustva.

"Ovaj sporazum je prvi u regionu i jedan od retkih u zemljama EU, ako uopšte i postoji...Republika Srbija iako nema dovoljno razrađen pravni okvir u ovoj oblasti. Ovaj sporazum je ušao u sedmi mesec. Do sada smo održali sastanke radnih grupa i moj utisak je da su ti sastanci bili konstruktivni, da je bilo dosta kritika i rasprava. Primetili smo i doređeno nerazumevanje predstavnika udruženja i asocijacija u shavtanju krivilno - pravnog okvira. Npr. Da li je određena situacija uopšte krivično delo?! Krivično - pravni sistem je dosta rigidan. Nadam se da će i druge organizacije shvatiti značaj dačjeg razvijanja svesti i znanja", rekao je Janković i najavio kontinuirano učešće u ovom procesu.

10.24 - Šef misije OEBS Andrea Oricio istakao je važnost medijske raznovrsnosti i medijskih sloboda

"Raznovrsni mediji su neophodni da bi građani dobili informacije od javnog interesa. Podrška ovom događaju je deo doprinosa Misiji. Cilj konferencije je dikusija trenutnog stanja vladavine prava. Ugovor je jasan i nalaže adekvatnu reakciju državnih institucija kada su medijske slobode ugrožene. Sporazum predviđa i formiranje stalne radne grupe za bezbednost novinara. U nedostatku prakse ključno je da tužilaštvo i policija rade zajedno. Jasno je da je ovo neprekidan proces za bilo koju državu i nema magičnog štapića koji će da reši problem..", rekao je Andrea Oricio.

10.15 - "Sva demokratska društva treba da podrže slobodne medije. Terminima u Ustavu Australije se pdorazumeva ova sloboda. Napadi i nasilje nad novinarima su retki. Policija bi brzo reagovala i uhapsila napadače. Podržali smo ovu konferenciju jer verujemo da je saradnja policije, tužilašrtva i novinara ključna", rekla je Džulija Fini ambasadorka Australije.

"Često gubimo iz vida činjenicu da je novinarstvo profesija kao i svaka druga. Zaboravaljamo da novinari kada izveštavaju o nečemu, svidelo se to nama ili ne, samo rade svoj posao".

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.