REŽIM REŠIO DA PRITISNE I NOVINARE I SUD: Ima li medijskih sloboda u Srbiji? (VIDEO)
Foto: Printskrin / Kurir.Tv

ZGRADA KOLARČEVE ZADUŽBINE

REŽIM REŠIO DA PRITISNE I NOVINARE I SUD: Ima li medijskih sloboda u Srbiji? (VIDEO)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Ambasada Australije u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji organizuju na Kolarcu konferenciju “Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji - šta je sledeći korak?“

Objavljeno: 14:40h

U direktnom prenosu možete da čujete i vidite šta predstavnici sedme sile i međunarodnih organizacija misle o medijskoj slobodi u našoj zemlji.

SRPSKA BRUKA PO STOTI PUT! Dok se kriminalci bahate, inspekcija i komunalci otimaju dekici robu na pijaci! (VIDEO)

14:00 Lekić: Stefanović primer osobe koja ne razume ulogu medija u društvu

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić je rekao da raste broj pretnji i pritisaka na novinare i da se veliki broj pritisaka beleži i na društvenim mrežama.

"Novinarima, generalno, nije dobro u Srbiji. Koliko im nije dobro govori i činjenica da dan posle incidenata koji su se dogodili tokom polaganja zakletve, niko od njih nije hteo ili smeo da stane pred kamere tv ekipa koje su izveštavale o tome. NUNS opravdano nije zadovoljan ni saradnjom sa državnim institucijama. NUNS smatra da je ministar Stefanović primer osobe koja ne razume ulogu medija u društvu. NUNS je otvoreno zatražio da se nađu inicijatori događaja od 31. maja. Do danas nismo dobili odgovor" , rekao je Slaviša Lekić.

11.55 - Sandra Petrušić iz NIN, je rekla da u Apelacionom sudu postoje ljudi koji su spremni da donesu presude u skladu sa zakonom.

"Mislim da je režim rešio da pritisne i novinare i sud", rekla je Petrušić i navela slučaj tužbe koju je protiv nje podneo ministar policije Nebojša Stefanović.

Novinarka NIN-a podsetila je javnost na pritisak kome je i sama bila izložena, kada ju je zbot teksta u tom nedeljniku tužio ministar policije Nebojša Stefanović.

11.33 - Advokat Slobodan Beljanski je izlaganje počeo pitanjem šta je to što novinare čini ugroženim.

"Jedan primer o tome kako se gleda na ugroženost novinara je presuda u slučaju "Žena u crnom", napada na njihovo udruženje, koji se završio tako što je onaj koji je napao oslobođen optužbe. Drugi slučaj se tiče napada na predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine koji je dobio sijaset pretnji preko društvenih mreža, a Više tužilaštvo je odbacilo njegovu krivičnu prijavu", rekao je između ostalog Beljanski.

11.18 - Na početku drugog panela obratila se sudija Apelacionog suda Dragica Popesku.

"Novinar nema objektivnu odgovornost za ono što napiše već objektivno može odgovarati, pod određenim okolnostima samo izdavačka kuća. Novinari moraju da prenose istinu, potpunu informaciju i tačno da je prenesu. Informacija je istinita ukoliko prenosi apsolutnu istinu. Javnost nema interes da od novinara, reportera, dobija neistinite informacije. Novinar je dužan čak i da proveri informaciju iz drugog izvora", rekla je Popesku i dodala da ne može da govori o predmetima koje nije sudila, ali da je ovde reč o opštim principima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.