Ovaj Srbin živi 24 sata na internetu: Da li i vi živite takav pakao od života?
Foto: Pixabay

obratite pažnju!

Ovaj Srbin živi 24 sata na internetu: Da li i vi živite takav pakao od života?

Učestala upotreba interneta sa sobom nosi rizik od upadanja u kandže zavisnosti od istog, a osobe koje razviju ovaj oblik zavisnosti veoma retko zatraže pomoć stručnjaka

Objavljeno: 20:05h

- Na prvom mestu je simptom da oni koji su zavisni imaju izuzetno jaku želju i potrebu da nastave sa upotrebom interneta. I tu želju i potrebu jako teško kontrolišu. Drugi pokazatelj zavisnosti je da sve više i više koriste internet, dešava se čak da po 30 sati u kontinuitetu provedu na kompjuteru. Sledeći pokazatelj je da kada prestanu sa upotrebom interneta, javljaju se prvi znaci apstinencijalne krize. Javlja se drhtavica, glavobolja... Krajnji stadijum zavisnosti je da osoba zanemaruje sve dnevne aktivnosti i provodi vreme samo na internetu.

Prema rečima doktora Radovanovića, jako je mali procenat ljudi koji se sami odviknu. Takođe, postoji i problematična grupa konzumenata interneta. To još uvek nije zavisnost, ali je znak upozorenja.

Zavisnici su najčešće muškarci, jer kako nam je objašnjeno, jači pol je uglavnom skloniji svim oblicima zavisnosti. Takođe, prema rečima našeg sagovornika, za stručnu pomoć se retko ko javlja sam, već se uglavnom obraćaju zabrinute majke ili supruge.

foto: Profimedia

- Da bi neko sam zatražio pomoć potreban je izuzetno visok nivo posledica da bi neko sam doneo odluku da se obrati za pomoć. Desi se, ali sporadično.

Lečenje ovog oblika zavisnosti je program psihoterapije i psihološkog savetovanja. U pitanju je kombinacija pojedinačnog, grupnog i porodičnog savetovanja, a čitav program traje godinu dana, veoma često i duže.

- Cillj programa je da osoba koja se obrati za pomoć nastavi da koristi internet, ali na korisnom nivou. Naša terapija insitira na tome da se problematična radnja ukine, ali da se upotreba interneta ne ukine potpuno. Uspešnost je veoma visoka, ali je problem svake zavisnosti što uvek postoji mogućnost recidiva, a na to upozorimo i porodicu osobe koja je došla na lečenje, ali mi radimo na tome da se to spreči.

Osobe koje razviju zavisnost veoma često nemaju prisan odnos sa svojom porodicom, i osećaju se odbačeno, te taj nedostatak pokušavaju da nadoknade upravo kroz internet aktivnosti.

Generalno gledano, lečenje ove zavisnosti je veoma teško upravo zbog svakodnevne upotrebe savremenih uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti, kompjuteri. Upravo zbog ovih činjenica, retko koji lekar se odlučuje da se upusti u celokupan proces lečenja.

Činjenično je da svakodnevno koristimo internet, a izgleda da još uvek nismo dovoljno svesni kakve nas sve opasnosti vrebaju tokom upotrebe istog. Osim zloupotrebe podataka, tu je i rizik od razvoja zavisnosti, što kao što vidimo za uzvrat može imati daleko ozbiljnijie i trajnije posledice, a složićete se, tome na neki način ipak treba stati na put.

(Tijana Brkić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.