Ovaj Srbin živi 24 sata na internetu: Da li i vi živite takav pakao od života?
Foto: Pixabay

obratite pažnju!

Ovaj Srbin živi 24 sata na internetu: Da li i vi živite takav pakao od života?

Učestala upotreba interneta sa sobom nosi rizik od upadanja u kandže zavisnosti od istog, a osobe koje razviju ovaj oblik zavisnosti veoma retko zatraže pomoć stručnjaka

Objavljeno: 20:05h

Savremeni način života sa sobom nosi mnoge prednosti, ali isto tako i mane. Jedna od savremenih pogodnosti svakako je internet, ali koliko je koristan toliko može biti i štetan.

Upotreba interneta je u ekspanziji sa pojavom civilizacijskog napretka, upravo zbog brze i lake dostupnosti informacija, kao i neograničenih mogućnosti koje pruža. Međutim, sve to sa sobom nosi rizik od pojave "internet zavisnosti".

Prema pojedinim procenama stručnjaka, ukupno 5 do 10 % celokupne svetske populacije koja koristi internet, razvilo je zavisnost.

Naime, 1996. godine prvi put se javlja ovaj termin, a nedugo posle toga počinju da se otvaraju i prve institucije specijalizovane za ovaj problem. Danas ih ima u čitavom svetu. U Srbiji se tek 2006. godine javila potreba za otvaranjem institucija ovakvog tipa.

Reč je o savremenoj vrsti "bolesti" gde internet postaje dominantna životna aktivnost, zbog čega se pojedinaca izoluje od stvarnosti, a sve to se negativno odražava kako na njega tako i na njegovo okruženje.

Interesantan podatak je i da su najčešći internet zavisnici uglavnom osobe sa viškom slobodnog vremena - nezaposleni, studenti, penzioneri, domaćice... Međutim, svako može postati "žrtva".

Upravo u ovom začaranom krugu našao se i M.V. iz Beograda, kojem se već duže vreme život svodi samo na internet aktivnosti i koji ne smatra da je u problemu.

- Godinama tako funkcionišem. Internet je moj život. Ne mogu da zamislim da mi dan počne bez društvenih mreža i igrica koje igram na kompjuteru. Mnogi me savetuju da se obratim stručnjaku koji će mi pomoći da rešim svoj problem, ali to je moj način života. Ne smatram da radim nešto pogrešno. Svako ima pravo da svoje slobodno vreme utroši u ono što voli. Ovo je moj izbor.

Simptomi ove "bolesti" mogu biti različiti. Mogu se javljati jačim ili slabijim intenzitetom, ali pre svega, najvažnije je da se i kod pojave najslabijih simptoma pravovremeno reaguje i zatraži pomoć stručnog lica specijalizovanog za lečenje ovakvog problema.

Tim povodom kontaktirali smo dr Milana Radovanovića, koji nam je detaljno objasnio koji su simptomi ove zavisnosti.

foto: Privatna arhiva
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.