"NISU U PROBLEMU SVI KOJI SU UČINILI PREKŠRAJ, VEĆ..." Advokat za Espreso otkriva kada mogu da vas VRATE SA GRANICE
Advokat Nemanja Milošević, Foto: KURIR TV/SCREENSHOT, Tamara Trajković

proverite na vreme

"NISU U PROBLEMU SVI KOJI SU UČINILI PREKŠRAJ, VEĆ..." Advokat za Espreso otkriva kada mogu da vas VRATE SA GRANICE

Advokat Nemanja Milošević za Espreso otkriva u kojim slučajevima građani mogu biti vraćeni sa granice

Objavljeno: 20:26h
Jovana Nedeljković

Može se reći da je sezona godišnjih odmora već počela. Neki tek pakuju kofere, a neki se već brčkaju i koriste ove prve i slabije zrake sunca, manje gužve i jeftinije aranžmane.

Jedna od najbitnijih stavki o kojima se treba pobrinuti i koje treba proveriti pre putovanja, posebno kada su u pitanju vangranična putovanja, je dokumentacija.

Granični prelaz
Granični prelazfoto: Tamara Trajković

Kao što smo već ranije pisali, to što vam rok važenja pasoša traje baš onoliko koliko ćete se zadržati na putu, to i ne znači da na graničnom prelazu nećete imati neprijatnosti. Zemlje propisuju da pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka, a negde je taj period i duži od tri meseca.

Osim ove stavke, iz još jednog razloga može se desiti da ne možete da izađete iz zemlje. U pitanju je neplaćena prekršajna kazna. Na ovu stavku takođe mnogo građana zaboravi, pa na graničnom prelazu doživi neverovatnu neprijatnost.

Ali, kako za Espreso otkriva advokat Nemanja Milošević, problem na granici neće imati svi koji su učinili neki prekršaj, već samo građani za kojima je raspisana poternica. Poternica se, ističe, može raspisati i za dug od 2.500 dinara, a raspisuje se kada sud ne može da dođe do vas.

Advokat Nemanja Milošević
Advokat Nemanja Miloševićfoto: KURIR TV/SCREENSHOT

"Granična policija može da uskrati prelazak lica državne granice usled potrage za tim licem. Poternica može da bude raspisana od strane tužilaštva, od strane suda, bilo kog u Republici Srbije nadležnog i u tom smislu može da lice koje se nalazi na poternici Interpolovoj ili domaćoj unutrašnjoj poternici, bude lišeno slobode. Lice onda bude zaždrano dok ne dođu pripadnici Ministarstva unutrašnjeg posla Republike Srbije, u zavisnosti iz kog grada su, a onda lice biva prebačeno u grad gde je za njim raspisana poternica ili potraga", objašnjava nam advokat Milošević.

Kako proveriti da li imate kaznu?

Na aplikaciji Ministarstva pravde građani Srbije mogu lako da provere da li se nalaze u Registru neplaćenih novčanih kazni.

Kako se to proverava?

Unosom imena i prezimena, uz matični broj, građani mogu da provere da li imaju neki neplaćeni prekršaj, a ukoliko ga imaju, dobiće i instrukcije za uplatu.

U Registru neplaćenih kazni za sada su umrežene Uprava saobraćajne policije, Uprava za trezor i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja.

Proverite na vreme kako biste izbegli neprijatnosti.

Granična policija
Granična policijafoto: RINA

Kako nam sagovornik još objašnjava, neprijatnosti može biti i na carini. Iako nije u njihovoj nadležnosti da građanima uskrate prelazak preko granice, oni imaju mogućnost da oduzme robu, svu robu po zakonu i da pokrene protiv njega carinski, odnosno prekršeni postupak. Znači i carinski i prekršajni postupak. Krivično završi na prekršajnom sudu, a ako su neke teže posledice onda je da je završi i na onom krivično-pravnom sudu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:07

Granični prelaz Šid

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.