VRATIĆE VAS SA GRANICE ČAK IAKO VAM JE PASOŠ VAŽEĆI: Ne krećite na put dok ne proverite OVAJ DETALJ, VAŽNO JE!
Pasoš Republike Srbije, Foto: Profimedia

svuda je drugačije

VRATIĆE VAS SA GRANICE ČAK IAKO VAM JE PASOŠ VAŽEĆI: Ne krećite na put dok ne proverite OVAJ DETALJ, VAŽNO JE!

Ne važe ista pravila za sve države, informišite se na vreme

Objavljeno: 14:44h

Svim ljudima u Srbiji koji planiraju da putuju u inostranstvo savetuje se da provere ispravnost ličnih dokumenata i pasoša.

Provera važnosti pasoša pre puta će bitna je kako ne biste došli u neprijatnu situaciju, jer bi vas vratili sa granice da sa sobom niste poneli pasoš. Može desiti da ne proverite na vreme rok važenja dokumenta, kada takođe možete naići na brojne probleme.

Pasoš
Pasošfoto: Profimedia/Espreso

Uvreženo je mišljenje ljudi koji putuju preko turističkih agencija da su iste u obavezi da klijente podsećaju na to da provere pasoše i njihov rok trajanja. Ako se to i desi, važno je znati da je to dobra volja zaposlenih u agenciji.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka prva stavka je: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da "pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina".

Podsećanja radi, od ukupno 27 država, koje su članice Evropske unije, njih čak 22 se nalaze u takozvanoj Šengenskoj zoni. Od zemalja koje su interesantne srpskim državljanima, izuzev Grčke i Nemačke, u zemlje Šengenskog prostora spadaju i Austrija, Mađarska, Slovenija i Francuska, kao i Švajcarska, Češka, Italija i druge.

Granični prelaz
Granični prelazfoto: Tamara Trajković

Za neke druge destinacije koje naši turisti često biraju putovanje, važe nešto drugačiji uslovi. Upravo zato je uvek preporuka proveriti na zvaničnom sajtu nadležnog ministarstva i te informacije ili kontaktirati sa konzularnim predstavništvom konkretne zemlje u Srbiji.

Grčka

Najmanje tri meseca od momenta kada srpski državljanin planira da napusti teritoriju Grčke pasoš mora da važi. Boravak do 90 dana u periodu od šest meseci ne podrazumeva apliciranje za vizu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Turska

Rok važenja pasoša prilikom putovanja u Tursku mora biti najmanje 150 dana od dana zvaničnog ulaska na teritoriju te zemlje. Za ulazak u Turski nije potrebno da srpski državljani imaju vizu, ukoliko je u pitanju boravak do 90 dana, a u periodu od šest meseci, i to sve računajući od dana kada je zabeležen prvi ulazak.

Ukoliko, pak srpski državljanin želi da boravi u Turskoj duže od tog perioda, mora podneti zvaničan zahtev za vizu. A predviđeno je da svi strani državljani moraju imati putnu ispravu, koja važi najmanje 60 dana od dana isteka ili dozvole boravka ili vize, to jest dozvoljenog boravka bez potrebe apliciranja za vizu, što je 90 dana u periodu od šest meseci.

Hrvatska

Građani naše zemlje koji putuju u Hrvatsku ne moraju imati vizu, ukoliko borave do 90 dana u periodu od šest meseci. Kako navodi Ministartsvo spoljnih poslova Republike Srbije, putna isprava mora imati rok važnosti od najmanje tri meseca, računajući od datuma kada je planiran povratak.

1 / 7 Foto: Profimedia

Albanija

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu, mogu ući, tranzitirati i boraviti u Republici Albaniji bez vize 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje.

Egipat

S obzirom na to da dve zemlje imaju takozvani vizni režim, to znači da srpski državljani koji putuju u Egipat moraju imati vizu. Turističku vizu mogu pribaviti na aerodromima širom zemlje uglavnom, dok se onima koji putuju preko aerodroma u Kairu preporučuje da ranije pribave vizu preko diplomatskog predstavništva u Beogradu. Inače, srpskim državljanima je dozvoljen boravak u zemlji do 90 dana.

1 / 8 Foto: Profimedia

Crna Gora

Državljani naše zemlje u Crnu Goru mogu ući sa važećim pasošem ili sa važećom ličnom kartom. U zavisnosti od toga koji dokument koriste prilikom ulaska na crnogorsku teritoriju, zavisi i koliko imaju pravo da borave bez vize.

Do 30 dana imaju pravo da borave u Crnoj Gori, ukoliko prilikom prelaska granice koriste ličnu kartu, a tri puta duže, odnosno do 90 dana, ako koriste važeći pasoš.

11:24

AKO SE NA ODMORU RAZBOLITE U OVOJ ZEMLJI SPREMITE SE DA DATE ORGOMAN NOVAC Ekspert otkriva kako da mirne glave odete na PUTOVANJE

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.