LEPE VESTI ZA ONE KOJI LETUJU U GRČKOJ U PREDSEZONI! Sutra stiže PRVI TOPLOTNI TALAS, za vikend najavljeno i do +40
Grčka, Foto: Privatna arhiva

vremenska prognoza

LEPE VESTI ZA ONE KOJI LETUJU U GRČKOJ U PREDSEZONI! Sutra stiže PRVI TOPLOTNI TALAS, za vikend najavljeno i do +40

Grčki meteorolog otkrio vremensku prognozu do kraja maja

Objavljeno:

Godišnja doba su sve toplija zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja, zbog čega su mnogi turisti promenili naviku letovanja u julu i avgustu, i radije na odmor kreću već sredinom maja, a za sve koji su već spakovali kofere, grčki meteorolozi poručuju da ih od ovog četvrtka očekuje prvi toplotni talas sa preko 35 tropskih stepeni.

Nagli skok temperature, tropski talas stiže u četvrtak

“Keep talking Greece” je objavio najave tri vremenske prognoze koje potvrđuju nagli porast temperature u Grčkoj.

- Talas neuobičajeno povišenih temperature, daleko iznad sezonskog proseka, je na putu ka Grčkoj od četvrtka, 16. maja. Očekuje se da će temperature dostići 32 stepena Celzijusa, narednog vikenda do 35 stepeni, a na Kritu će biti i više – objavljeno je na grčkom sajtu.

Temperatura će i dalje rasti

Vreme će biti nestabilno do srede, 15. maja, a prema prognozi Todorisa Kolidasa, direktora Nacionalne meteorološke službe (EMI), „temperatura će rasti od četvrtka pa nadalje i biće u vrednostima iznad normalnih u narednim danima“.

Prognozirane temperature daju tendenciju maksimalnih temperatura iznad 30 stepeni na zapadu, centralnoj i južnoj Grčkoj, lokalno do 31-32 stepeni, a krajem sedmice možda i malo više. Međutim, zbog povećane oblačnosti u mnogim regionima, temperature možda neće biti visoke u svim oblastima.

Uz tropske temperature, stiže prašina iz Sahare

Istovremeno, meteorolog Giorgos Tsatraphillias predviđa da će temperature u nekim delovima zemlje premašiti 35 stepeni Celzijusa, kao i značajne količine prašine iz Sahare.

- Suptropski mlazni tok, reka vazduha u gornjim slojevima atmosfere, donosi značajnu toplotu sa trajanjem i značajne količine afričke prašine u naš region - napisao je on na društvenim mrežama.

Ne može se isključiti da će povišena temperature, ​​za 10 do 12 stepeni iznad prosečne za ovo doba godine, potrajati do sredine sledeće nedelje, dodao je meteorolog.

Letovanje u Grčkoj
Letovanje u Grčkojfoto: EPA BOUGIOTIS EVANGELOS

Na Kritu kao u Sahari

Područja koja će biti zahvaćena ovim talasom su u početku zapadna i južna Grčka sa temperaturom nešto iznad 30 stepeni, a od subote, 18. maja i na dalje, temperature iznad 35 stepeni se prognoziraju na Kritu, Viotiji, Ftiotidi, Ahaji , Ilia, Argolidi i Dodekanezu.

Tokom vikenda na Atici će premašiti 30, a u Solunu 27 stepeni.

Meteo služba Nacionalne opservatorije Atine prognozira čak 38 i 39 stepeni na istočnom i zapadnom Kritu u petak, 17. maja.

Bonus video:

07:29

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE

(Espreso / Blic / Biljana Vučković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.