OVO MORATE ZNATI AKO PUTUJETE ZA PRAZNIKE: Sva potrebna dokumenta na JEDNOM MESTU, a evo kako i da IZBEGNETE GUŽVE
Dokumenti, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

putovanje

OVO MORATE ZNATI AKO PUTUJETE ZA PRAZNIKE: Sva potrebna dokumenta na JEDNOM MESTU, a evo kako i da IZBEGNETE GUŽVE

Ono što je najbitnije pripremiti i pre pripreme samog putovanja su adekvatna dokumenta sa važećim datumima

Objavljeno:

Stiglo je proleće, a sa njim lepo vreme i praznici, te je sve više onih koji se odlučuju da slobodno vreme iskoriste za neko putovanje. Uskrs i 1. maj su prvi termin kada će Srbi masovno da odlaze na porodična putovanja.

Ono što je najbitnije pripremiti i pre pripreme samog putovanja su adekvatna dokumenta sa važećim datumima.

Koja su dokumenta su neophodna proverite na sledećem spisku:

Lična karta

Za ulazak u određene zemlje svi punoletni građani mogu koristiti samo ličnu kartu, iako mogu putovati i uz pasoš. To su: Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija.

Šalteri za vađenje lične karte
Šalteri za vađenje lične kartefoto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO

Maloletna lica preko 16 godina mogu takođe putovati uz pasoš ili ličnu kartu, dok je za decu do 16 godina neophodno poneti pasoš.

Pasoš

Za sve ostale zemlje neophodno je poneti pasoš. Bitno je napomenuti da određene zemlje ne dopuštaju ulazak u njihovu zemlju ukoliko vaš pasoš ističe za manje od tri meseca.

Proverili smo kada ima slobodnih termina za vađenje pasoša, i zaključak je - nešto više tek od sredine jula.

Termini za vađenje novog pasoša mogu se zakazati elektronski preko eUprave, gde je potrebno da kreirate svoj nalog, ali su mahom svi već zakazani! Ipak, ukoliko vam je termin za vađenje pasoša potreban hitno, a na eUpravi nema termina, po pasoš možete i u one policijske uprave koje nisu na ovom portalu.

Šta je sve neophodno da izvadite nov pasoš i koliko se dugo čeka, pročitajte na ovom linku.

Pasoš
Pasošfoto: Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia

Viza

Pre planiranja odlaska na odabranu destinaciju proverite da li vam je neophodna viza. Za neka letovališta, kao što je Egipat je neophodno imati vizu za ulazak u zemlju.

Važno je napomenuti da proverite koliko dana je potrebno da se ona izradi, gde može da se izradi i koja je cena ovog postupka.

U kojim državama je neophodno imati vizu pogledajte na sledećem linku.

Međunarodna vozačka

Ovaj dokument vam nije potreban ukoliko putujete u zemlje u okruženju, ali je preporuka da se uzme, jer traje kao i vozačka, a izdavanje nije komplikovano. Zahtev za međunarodnu vozačku dozvolu podnosi se u Auto - moto savezu Srbije. Cela procedura traje svega pet minuta.

Vozačka i saobraćajna dozvola

U slučaju da vam je stara vozačka dozvola istekla možete imati sa sobom potvrdu o produžetku roka trajanja stare. Međutim, dešavalo se da pojedini putnici budu vraćeni sa crnogorske i mađarske granice, zato proverite rok trajanja ovog dokumenta na vreme kako izbegli neprijatnosti. Ako putujete sopstvenim vozilom proverite da li ste spakovali i saobraćajnu dozvolu.

Više ne morate da razmišljate o isteku dokumenata: Evo kako da se prijavite na ovu aplikaciju, imaće i podsetnik.

Vozačka dozvola
Vozačka dozvola foto: Nebojša Mandić

Osiguranje

Kako biste mogli totalno da se prepustite samom putu ukoliko putujete kolima, a i uživanju na vašem putovanju jako je bitno da imate osiguranje.

Bez obzira na koju destinaciju idete uplata osiguranja će vas u slučaju nezgode zaštiti od neplaniranih troškova.

Lečenje u inostranstvu moglo bi koštati desetak ili čak nekoliko stotina puta više od cene putnog osiguranja. Pad u Španiji, koji završi s šavovima, koštao bi u proseku 600 evra, a poređenja radi, prosečno putno osiguranje plaćeno je 47 evra.

Nakon što izađete iz Evrope, troškovi postaju mnogo veći, posebno za teže povrede. Šavovi u SAD-u koštaće vas 2.100 evra, a poziv hitnoj pomoći gotovo 3.000 evra. Mesto na koje odlučite da odete imaće veliki uticaj na visinu potencijalnih medicinskih računa.

Troškovi trovanja hranom u Francuskoj iznose 300 evra, u Španiji 2.350, u Meksiku 4.090, a u SAD 5.845 evra.

Čak i samo recept za tablete protiv bolova negde košta malo bogatstvo. Dok je u Francuskoj za njega potrebno izdvojiti 23 evra, u Španiji 175, na Tajlandu 410, a na Jamajki 880 evra.

Saglasnost roditelja

Ukoliko dete treba da putuje van granica naše zemlje bez jednog ili oba roditelja, za to ćete morati da nabavite saglasnost za putovanje maloletnog lica u inostranstvo, u suprotnom, ono može biti sprečeno da uđe u zemlju u koje je krenulo. Ovo ne važi ukoliko dete do 16 godina putuje sa jednim roditeljem.

Detalje o svim potrebnim dokumentima za izdavanje ove potvrde kao i formular za popunjavanje možete pronaći na ovom linku.

Budite na oprezu

Za svaki slučaj uvek možete sa sobom poneti kopije dokumenata u slučaju krađe ili gubitka istih.

Bilo bi poželjno da pre nego što krenete na odmor, imate sa sobom fotokopiju ili fotografiju svojih dokumenata. U ovom slučaju je neophodno kontaktirati i Ambasadu, ali postupak identifikacije i ceo proces izrade i povratka dokumentacije će biti mnogo lakši i brži.

Putovanje sa ljubimcem

Ako ste se odlučili da na put povedete svog krznatog člana porodice biće vam potrebna i adekvatna dokumentacija za njih.

  • Pasoš
  • Potvrda o zdravstvenom stanju ljubimca
  • Titar test

Bonus video:

05:02

BRZE VESTI 17.04.2024

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.